Acord de parteneriat al CCI Cluj cu cea mai puternică asociaţie patronală din Spania


Cele mai importante companii de producţie din Spania sunt interesate să investească la Cluj Prin parteneriatele pe care reprezentanţii oamenilor de afaceri din Spania le stabilesc, se pune în practică demersul parlamentarilor spanioli de a înfrăţi Clujul cu Barcelona Companiile spaniole au aplicat cu succes în ţara lor principiile parteneriatelor public-private.
Camera de Comerţ şi Industrie Cluj a găzduit, la finalul săptămânii trecute, o întâlnire cu reprezentanţi ai Parlamentului Spaniol, ai Primăriei oraşului Barcelona, ai Camerei de Comerţ Hispano-Române, şi a unui număr însemnat de investitori spanioli din domenii diverse de producţie şi servicii. Grupul hispanic a venit la Cluj cu intenţia de a crea legături instituţionale de durată, prin care să fundamenteze o colaborare bilaterală puternică, printre principalele scopuri ale acestui demers numărându- se intenţia unor investii in zona Clujului.
Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, domnul Ioan Constantinescu a salutat iniţiativa oamenilor de afaceri spanioli, le-a oferit oaspeţilor hispanici informaţii privind mediul de afaceri local şi i-a asigurat pe aceştia de întreg suportul CCI Cluj în demesurile de a investi la Cluj. În cadrul discuţiei a fost propusă semnarea unui accord de colaborare dintre cele două instituţii non guvernamentale , CCI Cluj şi ANEAC-FENEAC. Spaniolii au aplicat cel mai profitabil principiul parteneriatului public privat în UE Asociation Nacional de Empresas Auxilio en Carretera – Federacion nacional de Empresas de Auxilio en Carretera (ANEAC – FENEAC) este cea mai puternică Asociaţie patronală din Spania, în cadrul căreia sunt reprezentate pe verticală toate domeniile de producţie industrială din ţară. Experienţa spaniolă în aplicarea parteneriatului public privat şi capacitatea companiilor spaniole de a se asocial în scopul absorbiţiei cât mai complete a oportunitpţilor de finanţare din fonduri nerambursabile europene este o chestiune notorie în mediul economic European. Spania este ţara în care investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii s-a realizat în proporţie covârşitoare de către companii locale, pentru că acestea au avut maturitatea şi pragmatismul de a se uni în consorţii la licitaţiile internaţionale de contractare a marilor lucrări de investiţii europene, astfel încât să poată ţine piept multinaţionalelor din domeniu. Nevoia de diversificare a portofoliilor de investiţii şi, parţial, recesiunea de pe piaţa construcţiilor şi imobiliarelor din Spania i-a determinat pe investitorii spanioli să se orieneze către noi oportunităţi de bussines şi noi pieţe. “România este acum cum a fost Spania în urmă cu câţiva ani. Am mai fost la Cluj în 2006, iar acum văd că ritmul de schimbare în oraşul dumneavoastră este foarte alert, ceea ce face din Cluj un loc foarte interesant pentru investiţii, aş spune chiar că este locul ideal pentru investitorii din Uniunea Europeană” a declarat Rafael Merino Calderon, preşedintele ANEAC – FENEAC. Printre posibile domenii de investiţii spaniole la Cluj oficialii spanioli au spus că există interes pentru a deschide o fabrică de utilaje pentru construcţia de drumuri, dar şi de proiecte din domeniul transportului, de la infrastructura de drumuri şi până la taxiuri şi ambulanţe.