Agathon susţine că România ar da un semnal negativ dacă ar rechema FMI la negocieri


Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon,a declarat marţi că România ar da un semnal negativ comunităţii europene şi investitorilor străini dacă ar renunţa la scrisoarea de intenţie şi ar rechema FMI la negocieri pentru a cincea tranşă de împrumut.

„Există posibilitatea unor reduceri de salarii diferenţiate dacă cineva îşi asumă responsabilitatea în faţa lui şi a celor zece generaţii care urmează în România să renunţăm la scrisoarea de intenţie şi să rechemăm FMI pentru noi negocieri. Vă daţi seama, comunitatea europeană, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Centrală Europeană, fondurile de investiţii, investitorii străini cu ce ochi vor privi România, dacă ea se demonstrează a fi incapabilă să ducă la un sfârşit un acord stand-by cu FMI? Vă daţi seama ce exemplu extraordinar dăm în plină criză în UE, că România nu-şi ia a cincea tranşă când are 10 miliarde de euro datorie externă?”, a spus Agathon, marţi, la finalul discuţiilor dintre preşedinte, Guvern, patronate şi sindicate.

„Dacă nu semnăm scrisoarea de intenţie cu Fondul, atunci o să discutăm de o scădere economică de 3-4% şi de 1,2 milioane de şomeri până în iulie”, a atenţionat Agathon.

Agathon a precizat că discuţiile de marţi au început foarte bine, însă sindicatele au încercat să intre pe fondul principalelor puncte din scrisoarea de intenţie pentru FMI, astfel că „s-au sistat lucările în celula de criză şi din acest punct de vedere e un semnal nu foarte bun”.

„ACPR a cerut o întâlnire separată cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni. Mâine nu se discută în Guvern scrisoarea de intenţie, se discută în CES, preşedintele s-a retras din această celulă de criză şi a spus foarte clar şi ferm că Guvernul va face ce va hotărâ CES-ul: dacă CES dă aviz favorabil atunci scrisoarea de intenţie se discută în Guvern, dacă CES nu dă aviz favorabil există chiar posibilitatea rechemării misiunii şi redeschiderii negocierilor, aşa că suntem într-un moment absolut neaşteptat”, a spus Agathon.

Reprezentantul patronatelor a arătat că sindicaliştii au încercat să-şi impună opinia ca reducerile de 25% să fie operate asupra salariilor bugetarilor, şi nu a veniturilor, sau tăierea fondurilor salariale să se facă diferenţiat. Cât priveşte poziţia patronatelor, Agathon a spus că acest segment înţelege foarte bine situaţia de criză şi nu solicită măsuri de reducere a fiscalităţii. „Într-o situaţie de criză se iau măsuri de criză, ar fi inacceptabil chiar din partea noastră să cerem acum Guvernului măsuri de reduceri fiscale în condiţiile în care deficitul României se putea duce la 9%, iar Grecia ar fi fost mic copil pe lângă România. Am cerut să se dea drumul la acel program Start-up pentru tinerii şomeri care vor să-şi facă un IMM. Este un efort foarte mic, dar care ar putea să conducă la găsirea de locuri de muncă pentru tineri”, a spus Agathon.

Sursa: NewsIn