Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Agenţiile de rating au accentuat criza

A- A A+
Agenţiile de rating au accentuat criza

Banca Centrală Europeană (BCE) învinuieşte agenţiile de rating pentru că au exacerbat criza şi vulnerabilitatea statelor, prin decizii anunţate în momente nepotrivite. Retrogradările statelor şi creşterea randamentului obligaţiunilor au dus la revizuirea în scădere a randamentului ţărilor europene. Astfel, agenţiile de rating au crescut costurile de împrumut pentru unele state cu până la un punct procentual. Situaţia a devenit alarmantă şi a cauzat o presiune şi mai mare asupra economiilor naţionale, arată un raport întocmit de BCE, citat de Reuters.

Raportului scris şi asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficială a instituţiei, relevă că agenţiile de rating nu doar au urmat piaţa, dar au şi influenţat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra ţărilor direct vizate. Economistul BCE sugerează că s-a creat un cerc vicios, întrucât nici pieţele şi nici agenţiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evoluţia fundamentelor macroeconomice ci mai curând de la riscul de contagiune, în special după declanşarea crizei în Grecia, argumentează www.mediafax.ro

“Pe ansamblu, considerăm că evaluările agenţiilor de rating au afectat puternic piaţa datoriilor suverane din zona euro”, se arată în raport.

De câştigat au avut state cu economii mai stabile ca Germania, Austria, Filanda şi Olanda care au profitat de creşterea cererii investitorilor pentru active mai puţin riscante, ceea ce le-a scăzut costurile de refinanţare.

Related Posts with Thumbnails