Ambasadorul României la UE spune că obiectivul aderării la euro nu ar trebui „precipitat”


Ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc, consideră că obiectivul aderării la zona euro nu ar trebui precipitat în cazul României, în afara unui calendar şi a unor condiţii obiective în acest sens.

Ambasadorul Mihnea Motoc a arătat, într-un interviu pentru NewsIn, că un factor suplimentar în decizia României privind aderarea la zona euro îl reprezintă şi faptul că aceasta preia din ce în ce mai multă activitate în politica europeană. ” Nu cred că pentru România obiectivul euro ar putea sau ar trebui precipitat, în afara unui calendar şi a unor condiţii obiective, însă este evident şi că zona euro preia din ce în ce mai multă activitate politică europeană, ceea ce constituie un factor suplimentar în ecuaţia privind decizia românească legată de euro”, a afirmat ambasadorul României la Bruxelles.

În ceea ce priveşte propunerile făcute de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez  Nicolas Sarkozy privind crearea unui guvern economic al UE şi introducerea taxei pe serviciile financiare, ambasadorul Mihnea Motoc afirmă că v or trebui cunoscute mai în detaliu aceste propuneri, dar apreciază că acestea dau un impuls politic puternic unor idei formulate în diferite etape anterioare. „Multe măsuri luate în răspuns la criză sau proiecte avansate în aceşti ani vizau, de asemenea, concertarea şi armonizarea superioară în domeniul financiar, fiscal şi macroeconomic”, a explicat ambasadorul României la UE.

El spune că europenii şi liderii lor vor trebui să decidă, ţinând seama de contextul economico-financiar nefavorabil şi de presiunile competiţiei globale, în ce măsură menţinerea la nivel naţional a competenţelor respective este mai importantă decât punerea lor în comun la nivel european.

Referitor la propunerea ca toate statele membre UE să-şi înscrie în Constituţie un deficit de 3% din PIB, ambasadorul Mihnea Motoc a arătat că acesta este un parametru important al Pactului de Stabilitate şi Convergenţă. ” Ideea de auto-impunere a unor constrângeri în acest sens pe plan naţional câştigă teren, însă modalitatea în care acestea ar putea fi în cele din urmă asumate va putea diferi în raport de specificul fiecăruia”, a explicat ambasadorul României la UE.

Ambasadorul Mihnea Motoc, prezent la reuniunea anuală a diplomaţiei, a schiţat, în interviul pentru NewsIn, câteva dintre obiectivele şi priorităţile României în UE.

El a arătat că, la patru ani de la aderare, România este percepută la UE ca o ţară ” cu potenţial în toate direcţiile şi sensurile, ce are de surmontat nu puţine provocări”, însă care şi le asumă onest şi încearcă să
le dea răspunsuri de bună-credinţă. „Stăpânim mai bine domeniile în care se legiferează european şi ne-am însuşit complexităţile proceselor decizionale. Am învăţat nu numai să ne apărăm, dar ştim acum să construim şi să influenţăm”, punctează ambasadorul României la UE. El consideră că exemplul cel mai elocvent este dat de trecerea prin toate etapele şi ducerea la bun sfârşit a ideii de Strategie a Dunării.

Ambasadorul Mihnea Motoc a asigurat că România este privită ca o ţară cu pondere la UE, dar recunoaşte că percepţia a fost mai difuză la început. ” Suntem însă – inexorabila povară a noilor veniţi? – şi receptaculul unei suficient de ample game de stereotipuri şi clişee greu de dezrădăcinat. Le vom destrăma, cred, atacându-le indirect până ce generalizările negative vor fi acoperite de afirmaţiile româneşti pozitive”, a subliniat diplomatul.

Întrebat despre reprezentarea României în instituţiile europene, ambasadorul Mihnea Motoc a declarat că aceasta începe să prindă relief calitativ. „Î n Comisie, suntem printre cele mai performante naţiuni în ce priveşte valorificarea şanselor perioadei de tranziţie stabilite pentru noii veniţi (când este permisă practicarea unor cote preferenţiale); suntem bine conturaţi la nivel de management. Diplomaţi români au început să-şi facă loc în noul Serviciu European de Acţiune Externă”, a arătat ambasadorul României la UE.

Întrebat despre performanţele slabe ale României în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, ambasadorul României la UE a apreciat că aceasta este „o fotografie a momentului”, iar înfiinţarea unui minister al fondurilor europene poate afecta pozitiv performanţa în domeniu. ” M-aş rezuma să spun că ceea ce vedem acum în materie de absorbţie a fondurilor europene este inevitabil o fotografie a momentului, care necesită retuşuri, dar despre care se poate anticipa că va suferi multiple tranformări în ipostazierile subsecvente. Analiza întreprinsă împreună cu Bruxelles-ul, dar şi experienţe comparabile din alte state membre arată că un portofoliu ministerial implicând o răspundere dedicată în privinţa fondurilor este utilă şi poate afecta pozitiv, eficace, performanţa în domeniu”, a explicat ambasadorul României la UE.  El a conchis că o astfel de funcţie politică ar antrena în primul rând un răspuns integrat, sistemic şi coerent dat „acelor probleme ce par a se regăsi orizontal, de-a lungul programelor cofinanţate din bani europeni”.

Sursa: NewsIn