Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

APDRP: 501 fermieri sunt eligibili pentru modernizarea exploataţiilor agricole cu fonduri europene

A- A A+
APDRP: 501 fermieri sunt eligibili pentru modernizarea exploataţiilor agricole cu fonduri europene

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a finalizat evaluarea celor 572 de proiecte depuse în sesiunea din aprilie 2011pentru obţinerea finanţării nerambursabile prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, din care 501 proiecte sunt eligibile.

Din cele 501 de proiecte, 354 vizează investiţii în domeniul vegetal şi 147 în domeniul animal.Valoarea eligibilă totală a celor 501 proiecte este de 386,12 milioane de euro, din care 188,47 milioane de euro pentru proiectele din sectorul vegetal şi alte 197,65 milioane de euro pentru cele din sectorul animal.

Solicitanţii de finanţare nerambursabilă au cerut sprijin financiar pentru dezvoltarea diverselor activităţi în sectorul vegetal sau animal. Pentru domeniul vegetal, proiectele solicitanţilor vizează achiziţionarea de maşini, echipamente şi utilaje agricole, înfiinţarea unor sere, a ciupercăriilor, plantaţii de nuc, măr, cireş, prun dar şi cătină, înfiinţarea culturilor energetice, dar şi construirea unor spaţii de procesare a produselor agricole.

Potrivit APDRP, pentru domeniul animal, cele mai multe cereri de finanţare sunt orientate către înfiinţarea sau modernizarea fermelor de vaci, de găini ouătoare sau pentru creşterea puilor de carne, a porcilor, caprelor, ovinelor sau curcanilor, dar şi construirea unor unităţi de procesare a laptelui.

Alocarea financiară totală pentru Măsura 121 este de 913,39 milioane de euro. Proiectele depuse de solicitanţi sunt în număr de 6.116 şi au o valoare de 2,36 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un grad de utilizare a alocărilor de 258,68%. În cadrul acestei măsuri sunt deja semnate 1.803 de contracte, acestea având o valoare de 689,49 milioane de euro. Prin aceste contracte s-a utilizat deja un procent de 75,49% din fondurile alocate acestei măsuri.

După publicarea pe pagina oficială de internet a APDRP a rezultatelor evaluării proiectelor depuse, potenţialii beneficiarii vor fi notificaţi, în termen de trei zile lucrătoare, dacă proiectul depus a fost declarat eligibil sau neeligibil.

În urma primirii notificării, în termen de cinci zile lucrătoare beneficiarii pot depune contestaţii cu privire la rezultatele evaluării proiectelor. Acestea se pot depune la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) unde a fost depusă cererea de finanţare. Raportul de contestaţii se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

APDRP răspunde de aducerea la îndeplinire a prevederilor raportului de contestaţie şi de notificarea solicitanţilor în termen de trei zile lucrătoare de la primirea acestuia.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails