Aprobarea noii tranşe de împrumut de la FMI şi inundaţiile din ţară, în atenţia presei de luni


Principalele subiecte care fac agenda presei de luni sunt aprobarea eliberării, de către FMI, a celei de-a cincea tranşe de împrumut pentru România şi revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an, precum şi problemele cu care se confruntă sinistraţii din zonele lovite de inundaţii.

Sub titlul „Prognozele Guvernului: o inundaţie ca în 2008 vine la 150 de ani, una ca în 2010 apare o dată la 200 de ani”, Gândul prezintă întâlnirile pe care le-au avut preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc cu cei afectaţi de inundaţii din mai multe localităţi din Moldova. „De ce v-aţi pus casa aici, oameni buni?” este una din întrebările adresate de şeful statului sinistraţilor, arată jurnaliştii de la Gândul.

http://www.gandul.info/news/prognozele-guvernului-o-inundatie-ca-in-2008-vine-la-150-de-ani-una-ca-in-2010-apare-o-data-la-200-de-ani-649253

Subiectul inundaţiilor este abordat şi de Evenimentul Zilei, care notează că „Politicienii au făcut terapie cu sinistraţii”. Materialul subliniează ce le-a transmis preşedintele Băsescu sinistraţilor din localitatea Săuceşti: „De unde putem, de unde nu putem, luăm bani şi facem 18 kilometri de dig. Vin aici până se face digul. (…) Nu vă luaţi după televiziuni”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/politicienii-au-facut-terapie-cu-sinistratii-899818.html

Tot în Evenimentul Zilei se arată că „FMI e mulţumit de noi. Un nou acord se vede la orizont”. „După ce a aprobat revizuirea acordului încheiat cu România şi eliberarea următoarei tranşe din împrumut, conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) aduce în discuţie posibilitatea încheierii unui nou acord de finanţare”, se arată în articol.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/fmi-e-multumit-de-noi-un-nou-acord-se-vede-la-orizont-899827.html

Adevărul titrează: „Viaţa după potop/ Autostrada ar putea fi inundată”. Materialul prezintă varianta „extremă” prezentată de ministrul de interne, Vasile Blaga, pentru salvarea oraşului Galaţi, după creşterea nivelului Dunării şi şubrezirea digului care apără partea de jos a municipiului, şi anume inundarea controlată a Autostrăzii Soarelui.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Botosani-_Autostrada_ar_putea_fi_inundata_0_292171178.html

„FMI a majorat ţinta de inflaţie pentru România”, mai notează Adevărul, care scrie că „FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%”.

http://www.adevarul.ro/financiar/FMI_a_majorat_tinta_de_inflatie_pentru_Romania_0_292170935.html

România Liberă scrie, sub titlul „De ce au murit oameni la inundaţii”, că, deşi există reguli clare privind avertizarea populaţiei în cazuri de urgenţă, acestea nu se aplică. „Multe dintre victimele inundaţiilor de săptămâna trecută au murit cu zile. Asta, pentru că, în mod normal, acele persoane nu ar fi trebuit să se afle în calea apelor. De ce nu i-a avertizat însă nimeni? Cât de pregătite sunt autorităţile din România pentru a face faţă unor asemenea situaţii?”, sunt câteva întrebări la care încearcă să afle răspunsul jurnaliştii de la România Liberă.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/de-ce-au-murit-oameni-la-inundatii-192614.html

Şi cei de la cotidianul.ro se întreabă: „De ce au fost oprite amenajările de pe Siret şi Prut? Şi unde s-au dus banii?”. „Dezvăluirea făcută de cotidianul.ro, despre banii alocaţi în 2008 de Guvernul Tăriceanu pentru îndiguiri, bani care în 2009 au fost redirecţionaţi de Guvernul Boc 1 în altă parte, a provocat valuri imense în opinia publică şi un mare scandal pe scena politică”, spun jurnaliştii de la cotidianul.ro.

http://www.cotidianul.ro/118954-De_ce_au_fost_oprite_amenajarile_de_pe_Siret_si_Prut_Si_unde_s-au_dus_banii

Sursa: NewsIn