Banca Mondială: Economia României poate deveni vulnerabilă în ceea ce priveşte preţurile la alimente


Economistul şef pe politici economice pentru Europa şi Asia Centrală al Băncii Mondiale, Sudharshan Canagarajah, a declarat joi că România întâmpină dificultăţi în sectorul agricol, iar economia românească ar putea deveni vulnerabilă în ceea ce priveşte preţurile la alimente.

„România întampină dificultăţi în sectorul agricol, o zonă care a crescut slab înainte de criza economică şi care a primit destule lovituri în timpul crizei. Trebuie să înţelegem ce impulsionează dezvoltarea în agricultură. La nivel global, preţurile la alimente devin o problemă importantă şi aceasta este o zonă în care economia României ar putea deveni vulnerabilă. De aceea, problema dezvoltării agriculturii trebuie rezolvată cât mai curând”, a spus Sudharshan Canagarajah.

Potrivit oficialului Băncii Mondiale, instituţia a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economică.

„Banca Mondială a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economică, principalul obiectiv fiind acela de a ne asigura că recesiunea economică va avea un impact redus asupra economiei României. Într-o mare măsură, acest obiectiv este atins în ceea ce ne priveşte. În continuare, încercăm să descoperim ce anume ţine în loc economia ţării şi ce împiedică reluarea progresului economic. Aşa cum puteţi vedea la nivel global, este un moment prielnic pentru redresarea economică. Criza ne-a arătat care sunt slăbiciunile şi imperfecţiunile fiecărei economii. Acum obiectivul nostru este să ajutam guvernul şi toate părţile interesate să înţeleagă care sunt piedicile pe care economia le înfruntă în prezent”, a precizat Sudharshan Canagarajah.

De asemenea, Sudharshan Canagarajah a adus în discuţie şi faptul că România are o rată de absorbţie a fondurilor structurale foarte mică.

„O problemă stringentă este reprezentată de fondurile structurale. Ştim cu toţii că România are la dispoziţie aproape 19 miliarde de euro, dar rata de absorbţie este printre cele mai mici, de doar 2%. Vrem să ştim care sunt zonele în care guvernul poate face progrese rapide, una dintre ele fiind identificată deja de noi – infrastructura. Guvernul nu are destui bani la dispoziţie pentru a investi în infrastructură şi, de aceea, trebuie să folosească fondurile structurale”, a precizat oficialul Băncii Mondiale.

Banca Mondială va acorda României 250 milioane euro pentru sănătate şi 500 milioane euro pentru asistenţă socială, pentru realizarea de noi reforme în aceste domenii, a declarat joi Sudharshan Canagarajah.

Totodată, potrivit oficialului Băncii Mondiale, va fi virat şi cel de-al treilea împrumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.

Banca Mondială a aprobat, în 20 ianuarie, eliberarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL2) pentru România, în valoare de 300 milioane euro. Al doilea împrumut de la Banca Mondială era programat iniţial pentru prima parte a anului 2010, dar acordarea acestuia a fost amânată din cauza neîndeplinirii de către ţara noastră a măsurilor agreate.

În cadrul pachetului de asistenţă financiară agreat cu instituţiile internaţionale, Banca Mondială oferă sprijin sub forma a trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare (DPL) în valoare totală de 1 miliard euro. Primul DPL, în valoare de 300 milioane, a fost aprobat şi semnat în septembrie 2009, fiind tras pe 21 octombrie 2009.

România a agreat în 2009 cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii internaţionale un pachet de asistenţă financiară pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Până în momentul de faţă, România a primit 12,17 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, respectiv 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeană şi alte 600 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Sursa: NewsIn