Băncile europene vor trebui să răspundă pentru prime şi salarii foarte mari începând cu 2011


Bancherii europeni se vor supune, începând de anul viitor, unui nou set de reguli şi reglementări în ceea ce priveşte primele încasate de angajaţi şi salariile de peste 1 milion de euro, conform pachetului de legi adoptat miercuri de Parlamentul European, informează Bloomberg.

Bancherii vor trebui să se supună noilor reguli, care permit încasarea a maxim 30% din valoarea primelor câştigate în prezent, conform pachetului de legi votat miercuri în Parlamentul European.

Directorii de instituţii bancare care au încasat până acum prime din banii publici vor trebui să îşi justifice aceste bonificaţii, iar băncile vor fi nevoite să raporteze numărul de angajaţi cu salarii peste 1 milion de euro (1,3 milioane dolari) organismelor de reglementare, în urma votului de la Strasburg.

„Băncile au avut la dispoziţie doi ani de la începutul crizei financiare în 2008 şi nu au luat măsurile necesare. De aceea ne luăm responsabilitatea de a face acest lucru în locul lor”, a declarat Arlene McCarthy, membru al Parlamentului European şi susţinător al proiectului de lege.

Autorităţile din întreaga lume au acuzat băncile de încurajarea prin oferire de prime valoroase a operaţiunilor excesiv de riscante care au contribuit la declanşarea celei mai grave crize financiare de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Măsurile referitoare la primele salariale fac parte dintr-un proiect de lege menit să forţeze instituţiile financiare să fie mai atente în gestionarea capitalului în raport cu operaţiunile bancare riscante, care a fost propus de către Comisia Europeană încă de anul trecut.

Legea va intra în vigoare începând de anul viitor, pentru toate cele 27 de state membre, conform jurnaliştilor de la Bloomberg.

„Noile exigenţe în ceea ce priveşte remuneraţia şi primele salariale trimit un mesaj politic puternic: nu ne vom întoarce la obiceiurile practicate înainte de criză. Aceste reguli au fost realizate pentru a schimba atitudinile şi practicile existente înaintea crizei, care, în multe cazuri, au dus la asumarea unor riscuri excesive”, a declarat Michel Barnier , comisarul european pentru piaţa internă şi servicii.

Sursa: NewsIn