BERD: România va avea creştere economică 0 în 2010, dar de 3% în 2011


România va avea în 2010 o creştere economică neglijabilă, în jur de 0, estimează în prognoza sa din mai Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care în ianuarie previziona, totuşi, pentru ţara noastră o creştere de 1,3%

În schimb, previziunea de creştere pentru România în 2011 este de 3%, arată datele BERD.

Ţările din estul Europei se confruntă cu o perioadă nesigură de revenire după criza economică globală, existând discrepanţe mari între ritmul de creştere al diferitelor ţări, la care se adaugă riscuri noi, ce rezultă din presiunile fiscale şi volatilitatea financiară din vestul Europei, arată raportul BERD dat publicităţii sâmbătă.

Cea mai recentă evaluare a perspectivei economice făcută de BERD revizuieşte totuşi în creştere previziunile pentru regiune, de la 3,3% în ianuarie la 3,7% pentru 2010. În ciuda acestui fapt, în România şi Bulgaria tendinţa este inversă şi este de aşteptat o creştere economică neglijabilă sau negativă, pentru că noile măsuri de austeritate vor frâna cererea internă, potrivit BERD. În cazul Bulgariei, creşterea va fi limitată şi mai mult de necesitatea de a îmbunătăţi competitivitatea şi de scăderea investiţiilor străine, spune BERD.

Dacă în cazul României creşterea economică din 2008 a fost de 7,1%, în 2009 ţara noastră a înregistrat o scădere a economiei cu 7,1%. În ianuarie, BERD estima că economia României va creşte cu 1,3% în 2010, dar prognoza din mai a revizuit în scădere această perspectivă, estimând o creştere economică de 0%.

În schimb, pentru Rusia, Turcia, Polonia, Ungaria şi Ucraina, BERD şi-a revizuit în creştere previziunile din ianuarie.

Raportul mai spune că dacă riscurile interne asupra perspectivei economice s-au redus în ultimele luni, apar din ce în ce mai pregnant riscuri externe.

„În mod încurajator, criza din Grecia nu a avut până acum efecte semnificative asupra regiunii aflate în tranziţie, dar se menţine totuşi această posibilitate, mai ales în ţările din sud-estul Europei unde băncile din Grecia sunt puternic reprezentate”, avertizează raportul.

Recesiunea puternică din ultima parte a anului 2008 şi din 2009 continuă să aibă efecte sub forma unor împrumuturi neperformante mari şi a ratei şomajului, care limitează revenirea pieţei creditării şi a cererii interne, explică BERD, care estimează că în multe ţări va fi nevoie de consolidare fiscală în continuare, ceea ce va afecta cererea. Unele ţări, precum Bulgaria sau republicile baltice, vor cunoaşte o nouă scădere a PIB în acest an, previzionează BERD.

Pentru 2011, banca înfiinţată la începutul anilor ’90 pentru a susţine economiile fostului bloc sovietic în tranziţia lor către economia de piaţă se arată totuşi mai optimistă, mizând pe o creştere de 4% în zonă, faţă de 3,8% cât previzionase în ianuarie. Este, totuşi, un nivel mult mai mic decât ceea ce caracteriza regiunea înainte de declanşarea crizei. Pentru România, rata de creştere în 2011 este estimată la 3%.

Vineri, acţionarii BERD (61 de state plus două organizaţii internaţionale) au aprobat creşterea cu 50% a capitalului său, la 30 de miliarde de euro, dându-i astfel pârghia necesară pentru creşterea investiţiilor, care se vor ridica la 8,5-9 miliarde de euro în perioada 2011-2015 (faţă de 8 miliarde prevăzute anul acesta). În acest fel, BERD speră să ajute la consolidarea refacerii economice în Europa de Est şi să limiteze ameninţarea unei contagiuni a crizei din Grecia asupra Balcanilor.

Sursa: NewsIn