BREXIT Studiul Centrulului pentru Performanță Economică Londra


BREXIT Studiul Centrulului pentru Performanță Economică Londra

Brexit

 

Viaţa după BREXIT: Care sunt opţiunile Regatului Unit în exteriorul Uniunii Europene?

Într-un articol publicat de LSELondon School of Economics and Political ScienceLondon (Şcoala de Ştiinţe Economice şi Politice din Londra) Swati Dhingra şi Thomas Sampson analizează contextul creat de rezultatul referendumului din Marea Britanie.

 

brexit

Astfel, autorii consideră că:

  • Este extrem de incert cum va arăta viitorul Marii Britanii în afara Uniunii Europene (UE), ceea ce face ca “Brexit-ul” să fie comparabil cu un salt în necunoscut. Acest raport analizează avantajele şi dezavantajele celor mai probabile opţiuni.
  • După Brexit, UE va continua să fie cea mai mare piaţă din lume, cel mai mare partener comercial al Marii Britanii. Întrebarea cheie este ce se va întâmpla cu cele trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie, şi cele două milioane de cetăţeni britanici care trăiesc în UE?
  • Beneficiile economice în urma integrării europene sunt vizibile, dar obţinerea acestor beneficii vine cu costul politic de a renunţa la o parte din suveranitate. Fie În interiorul sau în afara UE, acest compromis este imposibil de evitat.
  • O opţiune posibilă este de “a face o Norvegie” şi a adera la Spaţiul Economic European/SEE. Aceasta ar diminua costurile comerciale ale Brexit, dar ar însemna să plătească la Bugetul UE aproximativ 83% din ceea ce plăteşte Marea Britanie în prezent. Ar însemna, totodată, menţinerea reglementărilor UE în vigoare (fără a avea loc la masă, atunci când se decid regulile).
  • O altă opţiune este de “a face o Elveţie” şi a negocia acordurile bilaterale cu UE. Elveţia se confruntă şi în prezent cu poziţia reglementare fără reprezentare şi plăteşte aproape la fel de mult ca Marea Britanie pentru a face parte din piaţa unică a mărfurilor. Dar, elveţienii nu au nici un acord cu UE privind comerţul liber cu serviciile, zonă în care Marea Britanie este un exportator major.
  • O altă opţiune pentru Marea Britanie ar fi să meargă mai departe singură în calitate de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Această situaţie ar da Marii Britanii mai multă suveranitate cu preţul unor relaţii comerciale mai reduse şi o scădere mai mare a veniturilor chiar dacă Marea Britanie ar fi să elimine tarifele complet.
  • Brexit-ul ar permite Regatului Unit să-şi negocieze propriile acorduri comerciale cu ţările din afara UE. Dar fiind o ţară mică, ar avea mai puţină putere de negociere decât UE. Relaţiile comerciale ale Canadei cu Statele Unite demonstrează că pierderea puterii de negociere ar putea fi costisitoare pentru Regatul Unit.
  • Pentru a lua o decizie avizată privind avantajele părăsirii UE, alegătorii trebuie să cunoască mai multe despre ceea ce va face guvernul britanic în urma Brexit.
  • Aceasta este prima dintr-o serie de informări ce analizează costurile şi beneficiile economice ale Brexit pentru Marea Britanie.

Descărcați aici traducerea integrală a articolului  BREXIT Studiul Centrulului pt Performanta Economica Londra

 

Sursa:

LSE

London School of Economics and Political Science

Şcoala de Ştiinţe Economice şi Politice din Londra