Bugetul general a înregistrat în primele nouă luni un deficit de 2,5% din PIB, la 13,7 mld. lei


Bugetul general consolidat al României a înregistrat în primele nouă luni din 2011 un deficit de13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), fapt ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) .

Astfel, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 131,6 miliarde lei, au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Conform MFP, au crescut în principal veniturile din taxa pe valoare adăugată, cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi cele din accize, cu 12,9%.

Încasarile din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, aceastea fiind luni în care s-a aplicat aceiaşi cotă de impozitare, respectiv 24%.

La accize veniturile au fost influenţate şi de majorarea cotelor de accizare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete precum şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Totodată, contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 145,25 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, dar în termeni reali, ca procent în PIB, s-au redus cu 1,2 puncte procentuale.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (16,1%), ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale. Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subvenţii (-14,8%) şi asistenţă socială (- 1,2%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 61,5% faţă de primele nouă luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 26,0 % faţă de anul precedent, reprezentând 61,5% din programul anual.

De asemenea, cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 22,9 miliarde lei, faţă de 19,6 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Premierul Emil Boc declara săptămâna trecută că pentru 2011 România este în graficul creşterii economice de 1,5%, iar în privinţa deficitului pentru anul următor a precizat că va fi sub 3%, deoarece trebuie incluse în el şi datoriile companiilor de stat, aşa cum cer procedurile europene.

„România a ieşit din recesiune ca prim pas de ieşire din criza economică. Ieşirea din recesiune e un prim pas, am avut trei trimestre consecutive de creştere economică, iar datele pe care le avem acum ne arată că suntem în graficul creşterii economice de 1,5% pentru anul 2011 şi suntem în ţinta de deficit bugetar anunţat şi agreat cu organismele internaţionale de -4,4%”, a spus Boc.

Sursa: NewsIn