Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 819 milioane lei în ianuarie

A- A A+
Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 819 milioane lei în ianuarie

Bugetul general consolidat a înregistrat, în ianuarie, un excedent de 819 milioane lei, respectiv 0,15% din PIB, faţă de un excedent de 15 milioane lei înregistrat în aceeaşi lună a anului precedent, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor Publice.

„Soldul pozitiv s-a datorat atât unui surplus de încasări cu 0,5 miliarde lei, cât şi diminuării cheltuielilor cu 0,3 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent”, se arată în comunicat.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat, au fost în sumă de 14,6 miliarde lei, cu 3,6% mai mari faţă de anul precedent, „în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (28,3%) şi a veniturilor nefiscale (22,5%)”

Totodată, încasările din impozitul pe venit au înregistrat o creştere de 2,4% faţă de luna ianuarie 2010, „evoluţie ce ar putea să marcheze o modificare a trendului descendent înregistrat în anul precedent”.

Potrivit MFP, decalaje importante se menţin la impozitul  pe profit (- 32,7%), accize (-13,9%)  şi contribuţii de asigurări sociale (- 1,4%).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 13,8 miliarde lei, s-au redus cu 2,1% faţă de anul precedent.

„Reducerea s-a înregistrat la majoritatea categoriilor de cheltuieli: bunuri şi servicii (-3,3%), cheltuieli de personal (-18,1%), subvenţii (- 4,7%), asistenţă socială ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj (-6,8%). Cu toate acestea, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri UE au crescut accentuat, respectiv de la 57 la 1025 milioane lei”, se mai arată în comunicat.

Totodată, cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 33,3 %, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în luna ianuarie în sumă de 1,7 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails