Cazurile de spălare a banilor prin piaţa de capital s-au înmulţit. Ce tip de tranzacţii sunt suspecte


Metodele de spălare a banilor prin intermediul pieţei de capital au devenit tot mai complexe, în comparaţie cu anii precedenţi.

În acest caz, cu unele dintre sumele provenite din activităţi ilicite se cumpără acţiuni, această tranzacţie încercând să dirijeze aceşti bani spre o cu totul altă destinaţie şi un alt proprietar ori fie se speculează valoarea unei acţiuni. O altă modalitate sesizată de autorităţi este direcţionarea unei societăţi spre un anumit grup de interese.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a identificat 7 situaţii suspecte de spălare a banilor, în 2011, care au fost comunicate Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), potrivit www.bursa.ro. Astfel, comparativ cu anii 2009 şi 2010 când au fost semnalate 4 situaţii, numărul informărilor a crescut şi există “un dosar destul de mare în lucru”, a declarat preşedintele ONPCSB, Adrian Cucu.

Totodată, anul trecut, CNVM a emis o alertă asupra unor „tipare de tranzacţionare atipice pe piaţa derivatelor”, susceptibile de a fi încadrate în categoria tranzacţiilor de tip manipulativ, ridicând şi suspiciunea că operaţiunile de acest tip înlesnesc spălarea de bani.