CE: Măsurile propuse de Germania ar fi mai eficiente dacă ar fi coordonate la nivel european


Comisia Europeană a anunţat miercuri că este de acord cu măsurile propuse de cancelarul german Angela Merkel şi că o coordonare a activităţilor la nivelul blocului comunitar ar fi benefică pentru ieşirea din criză, informează WSJ.

„Aceste măsuri ar fi mult mai eficiente dacă ar fi coordonate la nivel european”, a declarat miercuri după-amiază Michel Barnier, comisarul european însărcinat cu pieţele financiare.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Germania (BaFin) a anunţat miercuri interzicerea tranzacţiilor speculative, vânzarea în lipsă fără prevalidare (naked short-selling) de obligaţiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, CDS-uri şi acţiuni a zece mari companii financiare.

„Este foarte important ca statele membre să acţioneze împreună şi să compunem un plan european prin care să evităm reglementările arbitrare şi fragmentarea, atât în cadrul UE, cât şi la nivel global”, a adăugat Barnier, care a propus cu această ocazie discuţii extinse pe tema de faţă în cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe ai statelor membre de vineri.

Comisia va examina îndeaproape problema şi va expune propunerile formulate în câteva săptămâni, iar printre acestea se vor afla şi cerinţele Germaniei în legătură cu restricţiile aplicate tranzacţiilor speculative, conform declaraţiilor comisarului.

Autoritatea pentru Servicii Financiare a Marii Britanii a refuzat să comenteze posibilitatea unor restricţii asemănătoare în cazul regatului.

Franţa şi-a anunţat deja dezacordul prin vocea ministrului de Finanţe Christine Lagarde. „Guvernele afectate (de decizia Germaniei-n.r.) ar trebui consultate în astfel de cazuri. Franţa nu doreşte să interzică speculaţiile pe obligaţiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor. Această piaţă este una de nişă, iar în Paris ea nu este foarte activă”, a declarat Lagarde.

Autoritatea pentru reglementarea pieţei financiare din Belgia, CBFA, s-a declarat indecisă în privinţa urmării exemplului Germaniei, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al instituţiei pentru Wall Street Journal. Acesta a adăugat că discuţiile în această privinţă vor continua împreună cu alte autorităţi naţionale din domeniu, în cadrul Comitetului pentru Reglementare a Instrumentelor Financiare Europene.

Sursa: NewsIn