CE susţine majorarea plafonului de garantare a depozitelor la 100.000 de euro


Comisia Europeană (CE) a remis luni Parlamentului European şi Consiliului Europei un pachet de măsuri care îşi propune să majoreze plafonul garanţiilor în cazul economiilor bancare la 100.000 de euro, şi să urce nivelul despăgubirilor investitorilor de la 20 la 50.000 de euro

Astfel, pentru deţinătorii de conturi bancare, măsurile adoptate astăzi înseamnă că, în cazul în care banca lor nu poate rambursa depozitele, aceştia şi-ar recupera mai repede banii (în 7 zile), ar beneficia de un plafon de garantare mai mare (de până la 100 000 euro) şi de informaţii mai bune cu privire la modul în care sunt protejaţi şi în ce situaţii.

În România, nivelul actual de garantare a depozitelor urcă până la 50.000 de euro, ţara asumându-şi deja obligaţia de a mări acest nivel până la 100.000 de euro, până la finalul lui 2010.

Totodată, pentru investitorii care folosesc servicii şi fonduri specializate, Comisia propune acordarea mai rapidă a despăgubirilor în cazul în care o firmă de investiţii nu îi restituie activele investitorului din cauza unei fraude, a unei greşeli în administrare sau erori operaţionale, nivelul despăgubirii urmând să crească de la 20.000 euro la 50.000 euro.

În plus, Comisia are în vedere o schimbare a modului de calcul al contribuţiilor la Fondul de Garantare, care vor avea loc „într-un mod mai echitabil, deoarece vor fi ajustate în funcţie de riscurile prezentate de fiecare bancă în parte.”

De asemenea, investitorii vor primi informaţii mai bune cu privire la situaţiile când se aplică sistemul de despăgubire şi vor beneficia de o mai bună protecţie împotriva deturnărilor frauduloase în cazul în care activele lor sunt păstrate de o terţă parte – precum în recentul caz Madoff.

Comisia a lansat totodată o consultare publică cu privire la opţiunile posibile pentru ameliorarea protecţiei deţinătorilor de poliţe de asigurare, inclusiv posibilitatea de instituire a unor scheme de garantare a asigurărilor în toate statele membre.

„Adoptarea pachetului propus astăzi marchează cel mai recent efort al Comisiei de a spori transparenţa şi responsabilitatea în cadrul sistemului financiar european pentru a preveni şi gestiona viitoarele crize. Consumatorii europeni merită mai mult. Au nevoie de siguranţa că economiile, investiţiile sau poliţele lor de asigurare sunt protejate oriunde în Europa. Pentru ca acest lucru să devină realitate, fac un apel la Parlamentul European şi la Consiliu să adopte rapid pachetul de măsuri propus astăzi”, a declarat Michel Barnier, Comisarul pentru piaţa internă şi servicii.

Propunerile CE , „în deplină concordanţă cu angajamentele luate de UE în cadrul G20”, sunt înaintate acum spre analiză Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri, conform unui comunicat al CE.

Creşterea nivelului garanţiilor depozitelor bancare la 100.000 euro

Recenta criză financiară a ilustrat încă o dată cât de susceptibile sunt băncile la riscul de retrageri masive– atunci când deţinătorii de conturi bancare consideră că economiile lor nu sunt în siguranţă şi încearcă să şi le retragă toţi, în acelaşi timp.

Începând din 1994, există o directivă (94/19/CE) care asigură faptul că toate statele membre dispun de o plasă de siguranţă pentru deţinătorii de conturi bancare. Dacă o bancă se închide, sistemele naţionale de garantare a depozitelor trebuie să ramburseze depozitele persoanelor care deţin conturi la banca respectivă, până la un anumit plafon de garantare.

Atunci când a izbucnit criza financiară, în 2008, s-au adus unele modificări rapide, în special pentru a creşte plafonul de garantare la 100.000 euro (în două etape) şi pentru a abandona posibilitatea de co-asigurare (adică deţinătorii de conturi bancare nu sunt despăgubiţi integral, ci trebuie să suporte un anumit procent din suma pe care au pierdut-o, chiar dacă suma pierdută ar fi mai scăzută decât plafonul de garantare).

Cu toate acestea, întrucât în sistemele existente s-au detectat şi alte deficienţe, Comisia înaintează acum o propunere completă de modificare a directivei din 1994, asigurându-se că s-au tras toate învăţămintele de pe urma crizei, precizezaă comunicatul instituţiei.

Astfel, CE cere un nivel mai mare de garantare: creşterea la 100.000 euro până la sfârşitul acestui an.

„Garantarea include acum şi companiile mici, medii şi mari, precum şi toate monedele. Sunt excluse toate depozitele instituţiilor financiare şi ale autorităţilor publice, produsele de investiţii structurate şi certificatele de creanţă”, susţin oficialii CE.

În acelaşi timp, rambursările de fonduri garantate vor fi mai rapide, ele având loc în termen de şapte zile.

Pentru a facilita rambursarea într-un termen atât de scurt, administratorii sistemelor de garantare a depozitelor vor trebui să fie informaţi din timp în legătură cu existenţa unor probleme la bănci de către autorităţile de supraveghere.

Băncile vor trebui să specifice în registrele lor contabile dacă depozitele sunt protejate sau nu.

În plus, CE promite o reducere a nivelului birocraţiei.

„De exemplu, dacă trăiţi în Portugalia şi aveţi contul bancar la o bancă cu sediul central în Suedia care nu mai poate rambursa depozitele, sistemul portughez v-ar rambursa din proprie iniţiativă şi v-ar servi ca punct de contact. Sistemul suedez i-ar rambursa apoi suma sistemului portughez. Aceasta ar reprezenta o ameliorare majoră faţă de situaţia actuală, când toată corespondenţa trebuie purtată prin intermediul sistemului din ţara în care se află sediul central al băncii”, au mai spus oficialii CE.

Ei susţin că deţinătorii de conturi bancare vor fi mai bine informaţi cu privire la plafonul de garantare şi la funcţionarea sistemului de care aparţin, printr-un nou model standard, uşor de înţeles, precum şi prin informaţii incluse în extrasele lor de cont.

Totodată, dat fiind faptul că s-au exprimat îngrijorări cu privire la finanţarea sistemelor existente de garantare a depozitelor, propunerile înaintate luni vor asigura o mai bună finanţare a acestora, urmând o abordare cu patru etape.

„În primul rând, printr-o bună finanţare ex-ante se creează o rezervă bună. Aceasta poate fi suplimentată prin contribuţii suplimentare ex-post. Dacă încă nu este suficient, sistemele pot împrumuta o sumă limitată de la alte sisteme („împrumut reciproc”). Apoi, ca soluţie de ultimă instanţă, ar trebui să se facă şi alte aranjamente de finanţare, în caz de situaţii neprevăzute”, explică oficialii CE.

Europenii nu doar vor beneficia de o mai bună protecţie a economiilor lor, ci pot alege acum cel mai bun produs de economisire din orice ţară UE, fără a-şi face griji că există diferenţe în ceea ce priveşte protecţia.Băncile vor beneficia de pe urma propunerii deoarece pot oferi produse competitive pe întreg teritoriul UE, fără a fi stânjenite de asemenea diferenţe, precizează comunicatul CE.

Contribuabilii beneficiază şi ei de pe urma mai bunei finanţări a sistemelor, întrucât intervenţia statului devine mult mai puţin probabilă.

Majoritatea îmbunătăţirilor ar putea intra deja în vigoare în 2012 şi 2013 şi s-ar aplica în toate statele membre ale UE, precum şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, odată incluse în Acordul privind Spaţiul Economic European, menţionează comunicatul.

Pachetul de măsuri de mai sus face parte din angajamentul CE de a reforma pieţele financiare în cadrul programului privind „Reglementarea pieţelor financiare pentru o creştere durabilă”, publicat pe 2 iunie 2010.

Sursa: NewsIn