Cerbulescu: Textul ordonanţei privind creditarea a fost discutat şi cu Comisia Europeană


Bancherii contestă legitimitatea noii Ordonanţe a creditării, întrucât ea ar excede normele Directivei Europene pe baza căreia a fost creată, însă preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat luni, pentru NewsIn, că textul acesteia fost aprobat informal de Comisia Europeană.

România a fost obligată să transpună până la data de 11 iunie 2010 în legislaţia naţională textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea. Bancherii susţin, însă, că transpunerea a fost realizată abuziv, fără consultarea comunităţii bancare şi fără a respecta spiritul Directivei adoptate de Parlamentul European. Autoritatea iniţiatoare a proiectului, ANPC, îi contrazice.

„Am discutat şi cu Comisia Europeană, care ne-a dat dreptate să aplicăm ordonanţa şi creditelor în derulare, chiar dacă bancherii nu doreau acest lucru”, a declarat luni, pentru NewsIn, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

El spune că înainte de adoptarea Ordonanţei privind creditarea de către Guvern, oficialii ANPC au purtat discuţii cu reprezentanţi ai ministerelor interesate – Ministerul Justiţiei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finanţelor, Departamentului pentru Afaceri Europene şi Consiliul Concurenţei.

„Dacă textul nu era bun, aceste autorităţi nu l-ar fi aprobat”, a mai spus, luni, Cerbulescu.

Bancherii nu sunt de acord cu prevederile retroactive ale noii ordonanţe întrucât se văd nevoiţi să modifice, cu acordul scris al clienţilor, aproape opt milioane de contracte de credit. Astfel, băncile vor avea la dispoziţie 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe, 20 iunie, pentru a notifica aproape toţi clienţii în legătură cu necesitatea încheierii unor acte adiţionale la contractele de credit pentru a include, de pildă, reducerea comisionului de rambursare anticipată la maximum 1%, faţă de media pieţei, estimată de specialişti la 4-5%.

Bancherii au cerut ca noile prevederi să nu fie aplicate creditelor în derulare şi nici împrumuturilor ipotecare sau cu garanţii imobiliare, întrucât Directiva Europeană pe baza căreia a fost creată Ordonanţa nu acoperă aceste domenii.

„ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 în forma aprobată de Parlamentul European. Comunitatea bancară a cerut, în mai multe rânduri, să aibă loc întâlniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitările băncilor, în contextul în care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, însă, nici o reacţie din partea ANPC”,  a declarat anterior, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Gabriela Folcuţ.

„Problema noastră nu constă în reducerea comisioanelor de rambursare anticipată. De altfel, banca noastră oferă unele credite cu comisioane de rambursare nule. Marea problemă constă în notificarea a sute de mii de clienţi, precum şi administrarea birocratică a modificărilor contractuale…sunt foarte multe modificări şi automat apar costuri mari asociate lor”, a declarat pentru NewsIn directorul de Retail al unei bănci.

„Completarea a aproximativ opt milioane de contracte cu anexele semnate de clienţi va induce costuri de câteva milioane de euro pentru sistemul bancar”, spune Folcuţ.

Actul normativ în forma curentă urmează să se aplice contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu o altă garanţie pentru proprietatea imobiliară sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliară, precum şi contractelor de credit al căror scop îl constituie dobândirea sau păstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei clădiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing.

Legea va fi aplicată, parţial, şi împrumuturilor de tip „desoperit de cont”.

În acelaşi timp, noua lege privind creditarea nu va fi aplicată programului de împrumut ipotecar garantat de guvern Prima Casă, şi nici împrumuturilor acordate de băncile pentru locuinţe (BpL), întrucât acestea sunt reglementate prin legi speciale, a mai spus Constantin Cerbulescu.

Ulterior, Ordonanţa va trebui să fie adoptată de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea ar putea suferi unele modificări.

Sursa: NewsIn