Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Cheltuielile de consum din UE au crescut cu 0,5% în al treilea trimestru din 2011

A- A A+
Cheltuielile de consum din UE au crescut cu 0,5% în al treilea trimestru din 2011

Cheltuielile de consum din UE au crescut în trimestrul al treilea din 2011 cu 0,5% în termeni anuali, faţă de avansul puternic de 2,1% raportat în perioada aprilie – iunie, acesta fiind cel mai redus ritm de creştere înregistrat în 2011, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

„Cheltuielile de consum din UE au crescut pentru al optulea trimestru consecutiv. Totuşi, ritmul de creştere a încetinit în perioada iulie – septembrie, comparativ cu trimestrul al doilea, în 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Marile economii europene au raportat o deteriorare a evoluţiei cheltuielilor comparativ cu trimestrul al doilea, respectiv Franţa (-0,5%), Germania (+0,9%) şi Marea Britanie (+1%)”, se arată în comunicat.

La polul opus, mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est au înregistrat o expansiune solidă a cheltuielilor de consum.

Lituania şi Letonia au raportat cea mai mare creştere a cheltuielior de consum, de 15,4% şi, respectiv, 13,2%, fiind urmate îndeaproape de Estonia (+9,9%), de Republica Cehă (+5,6%) şi Slovacia (+5,6%). Totodată, cheltuielile de consum au înregistrat o creştere neaşteptată în Spania, de 2,5%, şi au scăzut cu 1% în Italia.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior astfel încât să reflecte şi emiterea cardurilor Visa, preferinţele de plată ale consumatorilor şi inflaţia.

„Barometrul este un indicator economic sigur deoarece oferă cea mai exactă şi cuprinzătoare imagine asupra situaţiei cheltuielilor de consum din UE. Spre deosebire de alţi indicatori sau alte studii care au la bază sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflectă cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luând în considerare tendinţa tot mai mare a consumatorilor de a plăti cu cardul, dat fiind că 1 € din fiecare 8 € cheltuiţi în Europa este plătit cu un card Visa”, se mai spune în comunicat.

„Cheltuielile de consum din UE şi-au menţinut un ritm de creştere acceptabil în pofida turbulenţelor care au afectat pieţele europene în ultima vreme. Deşi au raportat cel mai redus avans din 2011, cheltuielile au crescut pentru al optulea trimestru consecutiv”, a declarat directorul financiar al Visa Europe, Philip Symes.

Mai mult de un euro din opt se cheltuieşte în UE de pe un card Visa, peste 70% din aceste cheltuieli fiind făcute de pe carduri de debit. Acest lucru înseamnă că Barometrul oferă în mod unic o imagine completă şi de actualitate asupra situaţiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeană.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit şi preplătite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajustează datele brute despre tranzacţiile Visa în funcţie de o serie de factori.

Prima dată, datele sunt modificate în funcţie de variaţia numărului de carduri Visa emise, astfel încât să ia în considerare extinderea activităţii Visa. Ulterior, se realizează o ajustare pentru a compensa schimbările în comportamentul de plată cu cardul al consumatorilor. Aceasta se bazează pe o evaluare a tendinţelor de retragere a numerarului şi de efectuare a tranzacţiilor la terminalele POS prin carduri Visa. În final, pentru a lua în calcul inflaţia, datele sunt ajustate în funcţie de modificările indicelui preţurilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbărilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodărie.

Datele Visa se referă la o gamă largă de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plăţi precum utilităţile, taxele şi impozitele.

În Europa sunt peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit şi business. La sfârşitul anului încheiat în martie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde euro. 12,5% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa şi peste 70% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri Visa de debit.

Visa Europe este deţinută şi condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global şi Visa/Plus este una dintre cele mai mari reţele de ATM-uri din lume care furnizează numerar în monedele naţionale a peste 200 de ţări.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails