Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

CJ Teleorman a contestat în instanţă penalitatea aplicată pentru două contracte cu fonduri UE

A- A A+
CJ Teleorman a contestat în instanţă penalitatea aplicată pentru două contracte cu fonduri UE

Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la Alexandria, că a contestat penalitatea aplicată în urma controalelor derulate pe două proiecte cu finanţare europeană, care au vizat reabilitarea drumurilor judeţene 506 şi 701, transmite corespondentul NewsIn.

Consiliul Judeţean Teleorman va trebui să restituie 10% din valoarea contractelor cu probleme, adică 2,5 milioane de lei, conform deciziei MDRT, după verificarea procedurilor de achiziţie publică la proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional. Verificarea a fost declanşată în urma deciziei Comisiei Europene de a suspenda temporar plăţile pentru programul respectiv.

„Am depus contestaţie, aşteptăm rezultatul”, a declarat Liviu Dragnea la finalul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean în care s-a aprobat o rectificare bugetară impusă de majorarea cheltuielilor neeligibile cu suma de 2.708.807,85 lei, fără TVA, la reabilitarea unuia dintre drumurile judeţene cu probleme, respectiv, DJ 701.

Preşedintele CJ Teleorman este de părere că va avea câştig de cauză cu contestaţia depusă „pentru că, pe un caz similar, la Ilfov, s-a câştigat”. După ce a fost întrebat în legătură cu criticile aduse modului în care s-au făcut licitaţiile pentru lucrările respective, Liviu Dragnea s-a lansat într-un atac la adresa ziariştilor care au scris despre acest subiect, acuzând că au fost publicate articole plătite şi că „99% din ce s-a scris, erau minciuni”.

„Să nu amestecăm lucrurile. Eu sunt dispus să comentez cu dumneavoastră ceea ce fac anumite instituţii cum ar MDRT, nu comentăm aici ceea ce au spus nişte ziare de seară, de zi , de noapte şi de dimineaţă. Alea sunt nişte comenzi plătite cu bani grei”, a declarat Dragnea, care a ameninţat că va da în judecată ziariştii care au scris despre scandalul cu bani europeni de la Teleorman.

„Eu am spus la vremea respectivă şi menţin ceea ce am spus, că voi da posibilitate tuturor acestor deontologi să explice pe larg aceste lucruri în faţa unui judecător. Acolo este cel mai frumos cadru să explici, în faţa instanţei”, a spus Dragnea.

Şeful CJ Teleorman nu a avut o părere mai bună nici despre topul consiliilor judeţene care au de returnat bani la Uniunea Europeană pentru nereguli depistate în derularea contractelor cu finanţare europenă, în care Teleormanul se află pe locul al doilea cu cei 2,5 milioane de lei. Liviu Dragnea a declarat că, pur şi simplu, nu vrea să le comenteze, atât timp cât nu se face şi un top al judeţelor care au atras cele mai multe fonduri europene. Acesta a susţinut că, într-un astfel de top, „între Teleorman şi judeţul de pe locul al doilea este o distanţă foarte mare” şi că, în perioada  2000-2011, „fondurile externe venite din toate sursele posibile se apropie de 1 miliard de euro”, în judeţ.

Conform raportului de specialitate anexat la proiectul de hotărâre adoptat, marţi, de consilierii judeţeni, în legătură cu reabilitarea DJ 701, „proiectantul a verificat listele de cantităţi întocmite în cadrul proiectului tehnic şi a întocmit liste de cantităţi de lucrări suplimentare”.

Ca urmare, pe baza listelor de lucrări transmise, a fost estimată valoarea lucrărilor suplimentare la 2.708.807,85 lei, la care se adugă TVA în valoare de 650.113,89 lei. Suma va fi suportată din bugetul judeţului ca şi cheltuială neeligibilă.

Hotărârea de consiliu judeţean pentru reabilitarea DJ 701 a fost adoptată în ianuarie 2008, dar a mai fost modificată şi în februarie 2011.

Potrivit raportului ataşat la proiectul de rectificare a bugetului propriu al judeţului, adoptat, marţi, de consilierii judeţeni, valoarea proiectului de reabilitare a DJ 701, în anul 2011, a crescut odată cu majorarea cheltuielilor neeligibile, cu suma de 3.359.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 118.783.998,68 lei, din care 86,5% este finanţare europeană, 11,5% o reprezintă finanţarea de la bugetul de stat, iar diferenţa este suportată de Consiliul Judeţean.

Drumul are o lungime de 55, 450 km şi merge până la limita cu judeţul Dâmboviţa, traversând mai multe localităţi din Teleorman : Gratia, Poeni, Siliştea, Scurtu Mare, Slăveşti, Ciolăneşti, Zâmbreasca, Dobroteşti.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails