Dezvoltatorii imobiliari încă se tem să investească în clădiri de birouri, chiar dacă firmele solicită tot mai mult astfel de spaţii. Cererea este mai mare decât oferta, iar agenţii imobiliari găsesc tot mai greu soluţii pentru a-şi mulţumi clienţii din sectorul business.
Chiar dacă închirierea de birouri continuă să fie o afacere bănoasă, dezvoltatorii rămân neîncrezători şi nu au mai investit, în acest an, niciun ban în construcţia de clădiri de birouri. „Nici pentru anul viitor nu s-a anunţat nimic. În 2011 toate proiectele pentru birouri au fost puse în stand-by, iar investiţiile începute nu s-au mai finalizat. Ar trebui să se dezvolte sau să se continue proiectele, fiindcă cererea de pe piaţă este destul de mare. În acest moment, majoritatea cererilor nu putem să le onorăm”, a explicat pentru Gazeta Afacerilor Andreea Miron, director de marketing al agenţiei imobiliare Remax, Grup de Lux.
Totuşi, recent s-a anunţat că fabrica Libertatea, producătoare de mobilă, va deveni centru destinat companiilor IT. Clădirile, care aparţin în acest moment de fabrică, vor fi păstrate şi reamenajate pentru noile utilizări. Peste 22.ooo de mp vor fi transformaţi în spaţii pentru birouri. Investiţia în acest proiect, Liberty Center Technological Park, va fi de aproape 30 de milioane euro.
3 euro pe mp, cea mai ieftină chirie pentru birouri
Preţul închirierilor de birouri oscilează în funcţie de dotările şi finisajele clădirii. Pentru clasa A, firmele vor plăti între 13 şi 16 euro pentru mp şi 12 euro pe mp pentru clasa B. Cele mai ieftine spaţii de închiriat au un preţ de 3 euro pe mp şi, de fapt, sunt apartamente de locuit sau spaţii renovate din fabricile falimentate de criză, aflate în zona idustrială a oraşului, cum ar fi Bulevardul Muncii.
Analizele agenţiilor imobiliare clujene, realizate în 2010, sperau că piaţa birourilor va creşte şi se aşteptau ca proiectele anunţate a fi finalizate în anii următori (2010-2012) să totalizeze peste 265.000 mp. Cea mai mare parte parte a acestor construcţii vizau clasa A, adică clădiri ultrafinisate care beneficiază de amplasare şi dotări deosebite.
Dezvoltarea segmentului IT a fost unul din principalele motoare de dezvoltare a acestei pieţe. Astfel, au existat tot mai multe cereri de suprafeţe mai mari, cuprinse între 200 şi 1500 de metri pătraţi. Nokia, Office Depot sau Genpact au fost unii din clienţii cu cele mai mari cereri de suprafeţe, iar dezvoltarea domeniului de outsourcing a dus la o cerere ce a justificat apariţia unor proiecte însemnate pe piaţa imobiliară clujeană, potrivit Remax, Grup de Lux.