Comerţul şi cercetarea au avut cele mai remarcabile creşteri din economia clujeană


La capitolul comerţ, Cluj-Napoca se distinge cu cea mai dinamică activitate din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. De altfel, în Cluj se află cei mai semnificativi operatori din sectorul comercial. Însă, chiar dacă în 2008, comerţul a cunoscut o creştere semnificativă, criza financiară a dus la un declin şi în acest caz, după cum demonstrează datele cercetării furnizate de Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC). Astfel, existau 1212 de hoteluri şi restaurante, ce aveau 7050 de angajaţi, şi care au înregistrat în anul 2009 o cifră de afaceri de 454.201 mii de lei. Cu toate acestea performanţa sectorului hotelier a fost grav afectată de scăderea turiştilor ce veneau în Cluj în scop de afaceri, întrucât turismul de business era principala nişă din judeţ.

Piaţa tranzacţiilor imobiliare şi intermediere financiară şi asigurări care se realizează în Cluj, de asemenea, a traversat o importantă perioadă de dezvoltare. Cluj-Napoca este cel de al doilea centru ca importanţă financiară din România, lucru dat şi de poziţia favorabilă a judeţului Cluj, care este un pol logistic important, precum şi o mare piaţă de desfacere. Totodată, aceste lucruri au fost determinante pentru dezvoltarea serviciilor de transport în care activează 2.139 firme (2009) şi mai mult de 17.000 salariaţi.

La servicii tehnice, profesionale şi ştiinţifice, Clujul este fruntaş

Activitatea de cercetare-dezvoltare este printre cele mai intense din ţară, şi este concentrată în jurul universităţilor și instituţiilor de cercetare existente în oraş. Aşadar, în acest domeniu activează şi 44 firme din mediul privat. Chiar dacă valoarea fondurilor alocate pentru cercetare şi dezvoltare nu depăşesc 0,8% din PIB,  fiind încă departe de ţinta de 2% stabilită de noua strategie Europa 2020, judeţul Cluj este pe locul trei în ţară cu numărul de mărci înregistrate precum şi pe locul patru pentru numărul de brevete. Având 99,8 salariaţi în domenii de cercetare şi dezvoltare la fiecare 10.000 de locuitori, judeţul dublează media naţională și aproape triplează media regională.