Comisia Europeană propune un control bugetar strict pentru ţările din zona euro


Comisia Europeană a lansat miercuri o serie de propuneri privind controlarea bugetelor ţărilor din zona euro şi supravegherea statelor care primesc asistenţă financiară de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Comisia Europeană a prezentat miercuri mai multe propuneri pentru întărirea guvernanţei economice în zona euro, condiţie necesară pentru ca UE să poată trece la emiterea de euro-obligaţiuni. Executivul european vrea să poată vedea propunerile de buget ale ţărilor din zona euro şi chiar să opereze modificări, în cazul în care acestea nu respectă reglementările europene.

O altă propunere avansată miercuri de Comisia Europeană prevede supravegherea strictă a politicilor fiscale şi economice ale ţărilor din zona euro care primesc asistenţă financiară din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional sau se confruntă cu o instabilitate de ordin financiar. „Pentru a reveni la creştere economică, statele membre să-şi respecte angajamentele privind reformele structurale şi să fie de acord cu o integrare mai adâncă a zonei euro”, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Odată puse în practică supravegherea ţărilor cu probleme şi controlul politicilor fiscale din zona euro, cele 17 ţări membre vor putea beneficia şi de emisiuni de euro-bonduri sau „bonduri de stabilitate”.

„Bondurile de stabilitate nu ne vor rezolva problemele imediate şi nu pot înlocui reformele necesare în ţările aflate sub presiune”, a declarat şeful Comisiei Europene. „E important să arătăm opiniei publice şi investitorilor internaţionali că suntem serioşi când vine vorba de guvernanţa economică în zona euro, atât în ceea ce priveşte displiciplina, cât şi convergenţa, iar bondurile de stabilitate sunt un exemplu în acest sens”, a mai spus Barroso.

Susţinătorii euro-bondurilor speră ca o mai strictă disciplină fiscală a zonei euro să convingă Germania să accepte euro-obligaţiunile. Cancelarul german, Angela Merkel, consideră că o schimbare a tratatelor ar fi o soluţie mai bună pentru ieşirea din criză decât emiterea de euro-obligaţiuni.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat recent că euro-bondurile nu vor rezolva criza datoriilor suverane din zona euro, în schimb vor reduce presiunile asupra ţărilor care trebuie să-şi reducă datoria publică.

Sursa: NewsIn