Cum au reanimat japonezii Tarom-ul nipon pentru a-l vinde pe bursa cu profit 4 MLD. dolari


Operatorul aerian Japan Airlines (JAL) a fost listata pe bursa pentru 8,5 mld. dolari, al doilea cel mai mare IPO din acest an dupa Facebook (16 mld. dolari). Cu doi ani in urma JAL era in faliment, cu datorii de 25 mld. dolari, potrivit CNBC. In Romania, statul se chinuie sa gaseasca un investitor caruia sa ii vanda Tarom, companie aeriana cu pierderi de peste 160 mil. euro in ultimii trei ani.

Datoriile de 25 mld. dolari au fost sterse de guvernul japonez, dupa ce Enterprise Turnaround Initiative Corporation of Japan (ETIC), un fond suveran nipon, a injectat in companie 350 mld. yeni (4,4 mld. dolari). Fondul a vandut in aceasta luna pe bursa pachetul de 96,5% din actiunile JAL, obtinand un profit de 4 mld. dolari.

Aproximativ 70% din actiunile operatorului aerian au fost oferite micilor investitori japonezi.

Statul japonez a concediat 40% din angajatii companiei dupa nationalizare, a redus numarul rutelor si a redus flota companiei aeriene.

Competitorii Japan Airlines critica insa compania afirmand ca aceasta beneficiaza de ajutoare din partea statului nipon, precum scutiri sau reduceri de taxe.

Si Guvernul roman vrea sa privatizeze compania aeriana Tarom, insa vanzarea este in impas din cauza lipsei interesului din partea investitorilor. Tarom a avut pierderi de 58 mil. euro anul trecut, comparativ cu minusurile de 79 mil euro si 55 mil. euro inregistrate in bilantul anilor 2010 si 2009.

Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu FMI, precum si pe lista primelor companii care vor avea manager privat.

Sursa: Wall Street