De ce băncile nu mai sunt profitabile: Se axează pe aceiaşi clienţi


Doar jumătate din bănci fac profit, chiar dacă gradul de “bancarizare” în România este unul relativ scăzut, de 60%, în comparaţie cu alte state din Europa de Est unde se ajunge şi la 90%

Cumulat, sistemul bancar din România  a reușit să încheie primul trimestru pe profit, afișând un rezultat net de 165 milioane de lei, adică 31 milioane de euro. Pentru comparație, în perioada similară din 2008, BCR, singură, reușea să obțină un profit dublu, de 60 de milioane de euro.
În ultimii patru ani însă, combinația aproa­pe letală dintre creditele neperformante, lipsa lichidităților, schimbările nefavorabile ale ratelor dobânzilor, costul de capital și creșterea economi­că negativă a deteriorat semnificativ performanțele sistemului bancar. A încheiat pe pierdere ultimii doi ani, iar analiștii nu par prea optimiști nici pentru 2012.
„Deși primul trimestru s-a încheiat pe profit pentru sistemul bancar, acest fapt nu înseamnă că nu există riscul ca până la finalul acestui an să reintre pe pierdere. Este foarte posibil acest lucru, în condițiile în care leul s-a depreciat puternic în ultima perioadă, ceea ce însemnă că neperformanța în creditare va afecta în continuare băncile. Vremu­rile vor fi în continuare grele pentru acestea”, a precizat Aurelian Dochia, Managing Partner al companiei de consultanță Concept., potrivit www.incomemagazine.ro

Analiştii de la Ernst&Young explică pentru aceeaşi sursă că pierdele, pe care le-au consemnat jumătate din băncile care activează în plan autohton, sunt urmare a creditelor neperformante acordate în perioada de boom economic şi a incapacităţii lor de a se reorienta spre nişe care nu au fost aproape deloc exploatate. Aşadar, principala cauză este că prea multe bănci se adresează aceluiaşi segment de clienţi, chiar dacă ar exista potenţial şi cerere şi în alte direcţii.