Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat joi că decizia BCE de a reduce dobânda cheie la 1% se traduce prin aceea că diferenţialul între ratele dobânzilor din România şi ratele dobânzilor din zona euro creşte, iar acest lucru nu stimulează intrarea de noi capitaluri în România.
„Pentru creditele românilor se traduce că diferenţialul creşte între ratele dobânzilor din România şi ratele dobânzilor de acolo. Asta nu stimulează noile capitaluri din România. Decizia aceasta este făcută din perspectiva zonei euro. Este o decizie pe care cred că publicul o aştepta, este un semn că zona euro se gândeşte la probleme de lichiditate existente în zona euro şi are o perspectivă care trage măcar cu coada ochiului spre creşterea economică şi spre ceea ce se întâmplă în sectorul real, nu numai în sectorul financiar”, a spus Croitoru, în cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR şi Alpha Bank.
În opinia lui, creşterea diferenţialului nu este de natură să atragă capitalul, dată fiind situaţia din Uniunea Europeană, altfel, dacă erau disponibile fonduri „ar fi venit şi mai multe”.
Întrebat dacă băncile din România ar putea reduce presiunea dobânzilor la euro, în condiţiile în care acestea se raportează la Euribor, el a spus că la noi costul creditului şi dobânzile rămân foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor.
„Sistemul bancar are un raport între credite şi depozite care a fost în scădere. Rămâne totuşi relativ înalt, dar costul creditului şi dobânzile rămân foarte mult legate de disponibilitatea fondurilor. Deocamdată, această disponibilitate este redusă comparativ cu câteva luni în urmă. Este mai degrabă pe termen scurt de anticipat că vor creşte costurile creditului şi costurile capitalului. Dacă se vor reflecta sau nu în dobânzile din România, este greu de spus. Eu, totuşi, cred că băncile din România trebuie să se uite şi la tendinţa pe care o urmează rata de politică monetară şi semnalul este că mai degrabă merge în jos”, a spus Croitoru..
Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a hotărât joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la minimul istoric de 1%.
Sursa: NewsIn