Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va ajunge marţi seară în România, urmând ca, începând de miercuri să aibă întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe şi ai Băncii Naţionale a României (BNR).
Vizita FMI se va încheia la 1 noiembrie. La sfârşitul perioadei de analiză, misiunea FMI va organiza o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta concluziile.
Premierul Emil Boc a refuzat marţi să dezvăluie cu ce propuneri de relansare economică se vor prezenta oficialii Guvernului în discuţiile cu finanţatorii internaţionali, el rugându-i pe jurnalişti să nu-l mai „tragă de limbă”, deoarece nu va spune nimic până la încheierea negocierilor.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat luni, la The Money Channel, că România va încheia, cel mai probabil, un nou acord cu Fondul, care nu va permite însă atragerea de bani pentru plata salariilor, iar doar în cazul unor şocuri externe, banii ar putea intra în visteria BNR. Potrivit acestuia, un element important al noului acord va fi reforma administraţiei, relaţia dintre ministere, comunicarea şi colaborarea dintre acestea.
Totodată, prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat în 17 octombrie că democrat-liberalii au în vedere creşterea salariului minim, dar în acelaşi timp reducerea CAS şi a cotei unice, urmând ca măsurile să fie validate în mod oficial după discuţiile cu finanţatorii internaţionali.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a apreciat duminică, în cadrul unei emisiuni de la ProTV, că acordul semnat cu FMI a ajutat România să-şi restabilească echilibrele macroeconomice şi să iasă în afara riscului unui derapaj economic. Băsescu a mai precizat că decizia României este să continue să rămână în acord cu FMI şi cu Uniunea Europeană. „Actualul acord îl vom finaliza în aprilie 2011 şi vom continua să rămânem în acord cu FMI într-un acord de precauţie”, a spus şeful statului.
Programul FMI pentru România a fost aprobat la 4 mai 2009, împrumutul total ridicându-se la 13,15 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI în echivalentul a 1,111% din cota României în cadrul Fondului.
Ultima misiune de evaluare a FMI s-a încheiat la începutul lunii august, concluzia fiind aceea că România şi-a îndeplinit majoritatea criteriilor de performanţă, cu excepţia plafonului pentru arierate şi a ţintei indicative pentru cheltuielile curente.
Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a Romaniei în cadrul acordului de finanţare externă, în urma căreia instituţia a pus la dispoziţie a şasea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 884 milioane euro (769 milioane DST). Astfel, suma livrată României de către Fondul Monetar Internaţional, în cadrul acordului de tip stand-by încheiat pe doi ani, se ridică la 11,27 miliarde euro (9,8 miliarde DST).
Sursa: NewsIn
Foto: http://www.bloombiz.ro