Depăşirea deficitului bugetar ar putea fi sancţionată cu reduceri de fonduri UE, avertizează Băsescu


Preşedintele Traian Băsescu le-a spus marţi parlamentarilor că, potrivit noului concept european privind guvernanţa economică, România riscă din 2012 să piardă fonduri europene, dacă nu va respecta cifrele bugetare convenite cu Bruxelles-ul.

România va trebui să transmită Comisiei Europene, începând din aprilie anul viitor, proiectul bugetului de stat pe 2012, fără avizul Comisiei bugetul neputând fi adoptat.

Şeful statului a arătat că marea problemă nu este neapărat obţinerea avizului CE în ce priveşte bugetul de stat, ci respectarea cifrelor prevăzute în buget. În caz contrar, statele care nu sunt în zona euro, riscă să piardă din fondurile europene alocate.

„Guvernanţa economică este alt nou concept la nivel european, care va introduce mai multă disciplină şi rigoare în procesele macroeconomice din ţările membre şi va preveni viitoarele crize(..) Indiferent de majoritatea care va guverna România în următorii zece ani, oamenii politici vor trebui să ţină cont de parcursul stabilit prin Strategia Europa 2020 şi de constrângerile guvernanţei economice europene”, a precizat şeful statului.

Preşedintele le-a explicat parlamentarilor că guvernanţa economică presupune că începând din aprilie anul viitor, România trebuie să transmită Comisiei Europene proiectul bugetului de stat pentru anul 2012. „Fără avizul Comisiei Europene nu se poate adopta bugetul de stat. Nu este valabil numai pentru România. Lucrurile sunt valabile de la Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Bulgaria ş.a.m.d., toate cele 27 de state membre trebuie să îşi supună bugetele avizului Comisiei Europene, un aviz care va deveni imperativ”, a explicat el.

Băsescu a precizat că, momentan, se analizează modul în care statele care nu respectă cifrele stabilite în buget să poată fi penalizate, dar nu s-a luat încă o decizie definitivă. „Vă pot spune ce s-a discutat la ultimul Consiliu: statele din zona euro vor fi penalizate prin amenzi reprezentând procente din produsul intern brut, că va fi 0,5, că va fi 0,3, că va fi 1, nu ştim. Se discută, dar aceasta pare a fi soluţia către care ne îndreptăm pentru statele membre ale zonei euro. Statele care nu se află în zona euro vor fi penalizate prin reducerea alocărilor Uniunii Europene”, a atenţionat preşedintele, arătând că o depăşire cu un procent a deficitului stabilit ar putea fi sancţionată cu o reducere de 1,3 miliarde de euro din fondurile nerambursabile.

„Deci nu se mai joacă nimeni cu nerespectarea criteriilor de la Maastricht şi principalele două criterii care vor fi în analiza sancţiunii statului care nu îndeplineşte criteriile de la Masstricht vor fi deficitul bugetar şi nivelul de îndatorare publică. De aceea, aţi văzut în obiectivele Guvernului că până în 2012 trebuie să trecem la un deficit maxim de 3%, pentru că aşa ne-am angajat, aceasta este regula pentru toate statele Uniunii”, a explicat Traian Băsescu. El a admis însă că România stă bine, faţă de multe alte state europene, în ce priveşte datoria publică.

„Aş îndrăzni să spun că ambele sunt medicamentele cele mai eficiente împotriva populismului şi demagogiei. Dar şi cel mai bun stimulent pentru dezvoltare”, a conchis şeful statului.

Preşedinţii Parlamentului slovac şi Senatului ceh, Richard Sulik şi Premysl Sobotka, au discutat luni despre metode prin care ţările din Europa Centrală şi cele baltice, împreună cu România şi Bulgaria, ar putea să blocheze unele directive economice ale UE, referindu-se cu precădere la controlul asupra bugetului naţional. Cei doi oficiali au analizat posibilitatea formării unui bloc care să fie suficient de puternic pentru a împiedica UE să implementeze o parte dintre deciziile sale. „Amândoi considerăm ideea ca UE să controleze bugetele o interferenţă în suveranitatea guvernelor şi parlamentelor noastre”, a spus Sobotka după reuniune.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.monday-media.ro