Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Euro a ajuns luni dimineaţă la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii patru ani

A- A A+
Euro a ajuns luni dimineaţă la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii patru ani

Euro a scăzut luni la cel mai mic nivel din ultimii patru ani faţă de dolar, pe fondul temerilor că măsurile europene de reducere a defcitelor fiscale vor submina refacerea economică a celor 16 ţări care folosesc moneda europeană, relatează Bloomberg.

Moneda europeană a scăzut pentru a treia zi consecutiv faţă de yen, înainte de reuniunea de luni, de la Bruxelles, a miniştrilor de finanţe din Zona euro şi după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a cerut o revizuire a politicii.

În plus, lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, după ce premierul David Cameron a anunţat că noul guvern a descoperit nişte decizii de cheltuieili „foarte proaste” luate de administraţiqa precedentă, iar un raport a arătat că preţul locuinţelor din Londra a scăzut, pentru prima dată anul acesta.

„Pe termen scurt, nu există niciun motuiv pentru a crede că euro îşi va opri aici declinul”, a spus Sean Callow, analist la Westpac Banking Corp. din Sydney. „Creşterea economică va fi extrem de mică mult timp”, a explicat el.

Moneda europeană a fost cotată la 1,2234 dolari în jurul orei 2.30 GMT (5.30 ora României) la Tokyo, cel mai scăzut nivel din 18 aprilie 2006. În jurul orei 6.00 GMT (9.00 ora României), a urcat uşor până la 1,2280, dar a rămas mult sub nivelul de vineri seară (1,2365).

Euro a scăzut şi faţă de moneda japoneză, la 113,06 yeni, faţă de 114,32 yeni vineri, la 21.00 GMT (00.00 ora României).

Moneda europeană a scăzut şi la 1,3991 franci, cel mai slab curs de la introducerea sa, în 1999, după care a urcat la 1,4007.

Bursele asiatice au scăzut, îngrijorate de degringoladă şi de panica ce a marcat pieţele financiare europene la sfârşitul săptămânii. Cea mai importantă dintre ele, Tokyo, a pierdut 2,17% la închidere, în timp ce Sydney a termina în scădere cu 3,08%.

În jurul orei 6.00 GMT (9.00 ora României), Shanghai pierduse 3.78%, Hong Kong 2,48%, Taipei 2,23%, iar Bombay 2,24%.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails