Europa spune, din nou, că nu are încredere în statisticile româneşti


Organismul care se asigură că statisticile europene sunt demne de încredere (ESGAB) a declarat joi că are „îndoieli” în privinţa voinţei României, Poloniei şi Danemarcei de a implementa codul de bune practici pe care îl recomandă.

European Statistical Governance Advisory Board (Consiliul European Consultativ pentru Guvernanţă Statistică, ESGAB) afirmă, într-un raport dat publicităţii joi, că trei ţări – Danemarca, Polonia şi România – „nu au niciun fel de planuri concrete pentru modernizarea legii lor statistice, deşi actuala lor legislaţie nu poate fi considerată ca fiind în deplină concordanţă cu Codul”.

România şi Eurostat au mai avut şi în trecut neînţelegeri privind calcularea deficitului bugetar. România calculează „tradiţional” deficitul „pe cash”, din bugetul consolidat, însă şi-a arătat disponibilitatea de a primi experţi Eurostat pentru „a pune la punct sistemele de raportare”, precum şi pentru trecerea completă la sistemul european ESA, arăta preşedintele Traian Băsescu în luna mai. La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele afirmase că Eurostat trebuie să vină „imediat” în România pentru a lămuri situaţia privind datele transmise de Guvern, avansând supoziţia că ar putea fi vorba de o simplă neînţelegere provocată de standardele folosite la calcularea deficitului.

Lipsa de încredere în statistici economice cheie, în special în privinţa nivelului de îndatorare guvernamentală, a fost unul dintre factorii ce au contribuit la instalarea crizei fiscale din zona euro, după ce Grecia – în special – a trebuit să-şi ridice în mod repetat estimările sale pentru deficitele bugetare raportate.

ESGAB a fost înfiinţat în 2008 pentru a ajuta la îmbunătăţirea încrederii şi acurateţii statisticilor în Europa şi a dezvoltat un cod de practici la care toţi furnizorii de statistici trebuie să adere.

În raportul său anual, ESGAB spune însă că progresele în implementarea măsurilor necesare au fost mai lente decât se aştepta, 40% dintre acţiunile pe care le-a recomandat nefiind încă puse în practică.

Şi Germania, Grecia, Letonia şi Elveţia sunt menţionate ca având „dificultăţi în modernizarea legii statistice sau în implementarea ei”.

În timp ce recenta revizuire a codului reprezintă un pas în direcția corectă, punerea sa în aplicare în Sistemul Statistic European nu se ridică la înălțimea așteptărilor, spune ESGAB.

„Mai multe aspecte cu un impact puternic asupra independenței profesionale a institutelor naționale de statistică depind de factorii de decizie politici”, arată ESGAB într-un comunicat transmis joi. „Acestea includ norme privind numirea și destituirea șefului oficiului de statistică sau privind alocarea resurselor, care depind de o varietate de circumstanțe administrative și politice din diferitele țări”, spune organismul european.

Cel de-al treilea raport anual al ESGAB către Parlamentul European și Consiliu se axează pe trei principii fundamentale ale codului: independența profesională, adecvarea resurselor și angajamentul față de calitate.

Raportul formulează zece recomandări și un punct de vedere privind punerea în aplicare a acțiunilor de îmbunătățire în fiecare țară în parte.

ESGAB se așteaptă ca decizia Comisiei din 1997, care definește rolul Eurostat, să fie actualizată cu prioritate. Institutele naționale de statistică sunt încurajate să intensifice colaborarea la nivel european și dialogul cu factorii de decizie în sectorul politic și bugetar.

Consiliul Consultativ European pentru Guvernanță Statistică (ESGAB) a fost înființat de către Parlamentul European și Consiliu în 2008 pentru a asigura o supraveghere independentă a punerii în aplicare a Codului de bune practici al statisticilor europene în Sistemul Statistic European.

Activitatea ESGAB este orientată către consolidarea independenței profesionale, a integrității și a responsabilității Sistemului Statistic European, elemente-cheie ale Codului de bune practici, precum și către îmbunătățirea calității statisticilor europene.

ESGAB are șapte membri. Printre sarcinile sale se numără elaborarea unui raport anual către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Codului de bune practici, în măsura în care aceasta are legătură cu Comisia (Eurostat) și cu Sistemul Statistic European în general.

ESGAB consiliază, de asemenea, Comisia (Eurostat) cu privire la măsurile adecvate de facilitare a procesului.

Codul de bune practici al statisticilor europene se bazează pe 15 principii. Autoritățile de guvernanță și statistice din Uniunea Europeană se angajează să adere la principiile codului, care vizează mediul instituțional, procesele statistice și rezultatele acestora. Cadrul de referință pentru examinarea punerii în aplicare a codului este asigurat printr-un set de indici de bune practici pentru fiecare principiu.

Sursa: NewsIn