FMI: Ajustarea fiscală continuă, reducerea arieratelor va fi crucială pentru diminuarea deficitului


Ajustarea fiscală va continua, iar menţinerea eforturilor de îmbunătăţire a colectării taxelor, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, în special în sectorul de sănătate, şi reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru susţinerea reducerii deficitului, se arată într-un comunicat al FMI.

„Ajustarea fiscală va continua. Măsurile fiscale dificile adoptate în 2010, completate cu politicile prudente de cheltuieli, fac ca ţintele de deficit fiscal cash de 4,4% în 2011 şi 3,0% în 2012 să poată fi atinse. Cu toate acestea, continuarea eforturilor de îmbunătăţire a colecţiilor fiscale, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, în special în sectorul de sănătate, şi reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru susţinerea reducerii deficitului”, se precizează în comunicatul Fondului.

Potrivit FMI, sectorul bancar din România a traversat cu bine criza şi a rămas bine capitalizat si lichid. Creditele neperformante continuă să crească, dar într-un ritm scăzut şi se aşteaptă ca vârful să fie atins la mijlocul anului 2011. Băncile rămân bine capitalizate, cu o rata medie de adecvare a capitalului de 14,7 % şi de peste 11% la toate băncile, la sfârşitul anului 2010.

„Viitorul  acord stand-by (SBA) se va concentra pe stimularea potenţialului de creştere prin intermediul reformelor structurale”, se spune în comunicat.

Totodată, FMI precizează că deficienţele structurale în domeniile-cheie ale economiei cântăresc greu asupra creşterii economice.

„Îmbunătăţirea eficienţei sectorului public va reduce barierele birocratice pentru eficienţă economică şi va creşte absorbţia fondurilor structurale UE pentru a stimula cheltuielile de capital privind îmbunătăţirea infrastructurii ţării. Noul program urmăreşte, de asemenea, reforme din temelii în sectoarele energiei şi transporturilor, inclusiv reforme de stabilire a preţurilor, o îmbunătăţire a reglementărilor, precum şi restructurarea şi privatizarea întreprinderilor deţinute de stat din sectorul energiei şi de transport. Sprijinul de precauţie acordat de FMI şi UE va reasigura pieţele private şi va furniza o rezervă faţă posibile şocuri”, se mai precizează în comunicatul Fondului.

Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni şi va fi în sumă echivalentă cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cotă), acesta urmând să intre în vigoare la 31 martie 2011.

România s-a alăturat FMI la 15 decembrie 1972, iar cota sa este de 1,03 miliarde DST (aproximativ 1,2 miliarde euro sau 1,6 miliarde dolari).

Sursa: NewsIn