Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

FMI consideră că o depreciere a dolarului ar ajuta economia SUA

A- A A+
FMI consideră că o depreciere a dolarului ar ajuta economia SUA

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat, într-o notă adresată miniştrilor de finanţe din G20, o depreciere a dolarului, care ar ajuta Statele Unite să-şi reducă deficitul de cont curent.

În acelaşi document, publicat miercuri de FMI, experţii instituţiei au arătat că, potrivit calculelor, rata de schimb a dolarului este mai degrabă supraevaluată, ratele de schimb ale yenului si monedei euro se conformează fundamentelor economice, în timp ce mai multe monede din ţările emergente asiatice sunt subevaluate. Prin urmare,  G20 – forum care reuneşte economiile dezvoltate şi marile economii emergente ale lumii – ar trebui să permită scăderea dolarului, estimează Fondul.

„Riscurile rămân ridicate în economiile avansate, în timp ce riscurile de supraîncălzire sunt în creştere în cazul economiilor emergente”, se mai arata în documentul FMI.

Tensiunile de la periferia zonei euro – ţări foarte îndatorate, ca Grecia, Irlanda sau Portugalia – precum şi progresele insuficiente în conceperea unor planuri de consolidare a finanţelor publice din Statele Unite şi Japonia sunt enumerate printre pericolele care ameninţă economia mondială.

FMI a mai estimat că este „foarte puţin probabil” ca Statele Unite să-şi respecte angajamentul de a-şi reduce la jumătate deficitul bugetar până în 2013, angajament luat în cadrul summitului G20 de la Toronto, în iunie 2010.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails