Fondurile de pe pilonul II şi-au mărit expunerea pe acţiuni în primul trimestru la 14,89%


Fondurile de pensii private obligatorii şi-au sporit în primul trimestru expunerea pe acţiuni din activele administrate până la 14,89%, faţă de 12,22% la sfârşitul anului trecut, potrivit unei analize a CSSPP, publicată vineri.

„În perioada analizată se remarcă o creştere a ponderii acţiunilor în portofoliul fondurilor de pensii, în condiţiile creşterii indicelui BET în primul trimestru al anului 2011 şi înregistrării unui uşor reviriment pe piaţa de capital românească”, se arată în analiza Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Astfel, la finalul primului trimestru, ponderea acţiunilor în activele fondurilor de pensii private obligatorii a ajuns la 14,89%, faţă de 12,22% la sfârşitul anului 2010 şi la 17,59%, comparativ cu 14,10% la finele anului 2010, în cazul fondurilor de pensii facultative.

„Portofoliile fondurilor de pensii rămân în continuare conservatoare, investiţiile în titluri de stat deţinând o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii”, potrivit CSSPP. Această structură reflectă o politică investiţională specifică unor investitori pe termen lung, prudenţi, cu apetit scăzut faţă de risc, în condiţiile în care se urmăreşte optimizarea veniturilor de înlocuire ale participanţilor la retragerea din activitate şi asigurarea respectării reglementărilor prudenţiale.

„Contextul economic actual materializat prin revenirea ratei inflaţiei pe un trend ascendent accentuat, volatilitatea crescută a activelor de pe pieţele de capital, precum şi menţinerea incertitudinilor pe piaţa muncii autohtone determinate de necesitatea aplicării consecvente a programului economic de consolidare fiscală şi reforme structurale stabilit în cadrul acordurilor convenite cu UE, FMI şi Banca Mondială nu oferă o perspectivă pozitivă pe termen scurt în ceea ce priveşte fluxurile financiare ale fondurilor de pensii”, se mai arată în analiză.

Potrivit CSSPP, această perspectivă poate afecta câştigurile financiare ale fondurilor de pensii, precum şi performanţele investiţionale ale activelor aflate în administrare.

Sursa: NewsIn