Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Franks (FMI): Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem veşti bune de anunţat

A- A A+
Franks (FMI): Suntem abia la mijlocul misiunii, dar cred că avem veşti bune de anunţat

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, i-a spus luni preşedintelui Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri la Palatul Cotroceni, că are „veşti bune” de anunţat, deşi misiunea nu se află la final, iar raportul care va fi prezentat board-ului FMI va fi unul bun.

„Nu suntem la finalul misiunii, de obicei ne întâlnim la sfârşit. Suntem abia la mijloc, dar cred că avem nişte veşti bune de anunţat, aşa cum probabil că ştiţi deja”, a spus Franks, provocând replica preşedintelui că el „începe cu veştile proaste întotdeauna”.

„Eu încep cu veştile bune. Am evaluat performanţele din cadrul programului până la mijlocul anului şi am descoperit că ţintele au fost atinse în ceea ce priveşte criteriile de performanţe în practic toate domeniile”, a continuat Franks. Şeful misiunii FMI a spus că mai există un domeniu care este încă în analiză, după cum există domenii în care trebuie continuate eforturile, precum sistemul medical, însă „vedem ceva mişcare în zonele cheie”. „Cred că ne vom întoarce cu un raport bun la Washington pentru următoarea analiză a Board-ului, dar desigur că trebuie să lucrăm împreună la rectificarea bugetară din 2011, la bugetul din 2012 şi la zona structurală în general”, a mai spus Jeffrey Franks.

Traian Băsescu a susţinut că un obiectiv care trebuie negociat este ţinta de deficit, admiţând că România trebuie să-şi adapteze sistemul la ESA pentru a evita „discrepanţele” cu UE. „Probabil va trebui să fixăm ca ţintă teoretic 2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici vă ştiu punctul de vedere. Aici trebuie să discutăm, poate să fixăm 2,8-2,9%, undeva pe aici, să negociem”, a spus preşedintele, precizând că nu trebuie luată o decizie „definitivă” acum, ci probabil în octombrie, în cadrul următoarei misiuni, însă trebuie găsită o soluţie pentru a nu opri investiţiile.

„Din cauza realităţilor de pe piaţa internaţională, trebuie să avem în vedere ca cel mai puternic investitor să fie guvernul în următoarea perioadă, altfel nu putem face ca lucrurile să înainteze”, a conchis Traian Băsescu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails