Întârzierea privatizării TAROM şi CFR Marfă îi nemulţumeşte pe oficialii FMI


Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu este tocmai liniştită în ceea ce priveşte întârzierea procesului de privatizare la TAROM şi CFR Marfă,  fapt exprimat în cursul discuţiilor de luni cu oficialii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Privatizarea celor două companii întârzie cu câteva luni şi se va face în luna noiembrie, nu în iunie cum era prevăzut anterior.

La CFR Marfă procesul trebuia finalizat în luna octombrie a acestui an, după ce compania negocia o schemă de anulare a arieratelor şi casa un număr de 3.000 de vagoane, proces prevăzut pentru sfârşitul acestei luni. Publicarea anunţului de vânzarea de acţiuni trebuia realizată până la mijlocul lunii iunie.

O altă problemă pe care autorităţile române trebuie să o rezolve este aceea a arieratelor CFR Călători. În acest caz ar fi trebuit identificată o schemă de reducere a arieratelor de până la 300 milioane de lei, până la sfârşitul lunii iunie, lucru care încă nu a fost îndeplinit, aşa cum fusese stabilit în memorandumul de înţelegere încheiat la începutul anului între Executiv şi Fondul Monetar Internaţional, informează Agerpres.
Privatizarea TAROM urma să se finalizeze în iunie, iar anterior, respectiv în luna mai, compania ar fi trebuit listată la bursă. Calendarul a fost, însă, întârziat până în luna noiembrie.
În cadrul acestei vizite a oficialilor FMI, România a plătit 655 de milioane de euro către instituţia internaţională, banii reprezentând prima tranşă din împrumutul de 13,4 miliarde de euro, contractat de Guvernul Boc în urmă cu 3 ani. Următoarele 2 tranşe vor fi plătite în lunile noiembrie şi în decembrie ale acestui an.