Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Liderii din zona euro se reunesc joi pentru un summit consacrat crizei elene

A- A A+
Liderii din zona euro se reunesc joi pentru un summit consacrat crizei elene

Liderii din Zona euro se întâlnesc joi, în cadrul unui summit de urgenţă, pentru a încerca să rezolve criza elenă şi să prevină extinderea sa către aşa-numitele economii periferice, relatează BBC News.

Politicienii vor discuta o serie de măsuri, inclusiv un nou împrumut pentru Grecia, şi rolul investitorilor privaţi în restructurarea datoriilor.

Potrivit informaţiilor disponibile, va fi discutată şi o nouă taxă pentru bănci.

Însă cancelarul german Angela Merkel a avertizat în legătură cu prea mult optimism.

Grecia a primit primul său pachet de salvare în mai anul trecut, însă criza datoriilor subminează în continuare încrederea pieţelor globale în ea, unii analişti sugerând chiar că ameninţă viitorul euro.

Politicienii şi investitorii cer o acţiune decisivă, pentru a ajuta la depăşirea aceastei situaţii.

„Nimeni nu ar trebui să îşi facă iluzii; situaţia este foarte gravă”, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Necesită un răspuns. Altfel, consecinţele negative vor fi resimţite în toate colţurile Europei şi dincolo de ea”, a adăugat el.

Guvernatorul Băncii Angliei, Sir Mervyn King, a declarat că actuala criză din Zona euro reprezintă cel mai grav şi imediat risc pentru sistemul financiar britanic.

Şi preşedintele american Barack Obama s-a implicat în acest dosar, sunând-o marţi seară pe Merkel, pentru a sublinia importanţa rezolvării acestei probleme pentru refacerea economică globală.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional le-a cerut liderilor europeni să ia măsuri rapide şi decisive. Amânarea lor ar fi foarte costisitoare pentru economia mondială, a avertizat FMI.

Însă există diviziuni în rândul liderilor din Zona euro privind cea mai bună metodă pentru a rezolva criza.

Pare să existe un consens privind necesitatea unui nou acord de împrumut, aparent similar celui de 110 miliarde de euro alocat anul trecut, spun analişti.

Însă acesta este doar un plasture, ce nu rezolvă problema fundamentală a îndatorării Greciei.

Atena a implementat deja o serie de măsuri de austeritate, inclusiv reduceri ale cheltuielilor şi creşteri ale taxelor, iar anterior luna aceasta a fost de acord să aplice acţiuni mai drastice pentru reducerea datoriei.

Dar există senzaţia că nu este suficient. Singurul mod de a rezolva problema este restructurarea datoriei Greciei, consideră mulţi observatori.

Germania a propus să i se permită Atenei mai mult timp să plătească, prin convertirea datoriei existente în noi obligaţiuni. Berlinul vrea ca investitori privaţi, în special bănci, să participe la restructurare.

Însă Banca Centrală Europeană se opune vehement acestui plan, afirmând că o astfel de transformare ar reprezenta faliment din punctul de vedere al agenţiilor internaţionale de rating, ceea ce ar submina încrederea investitorilor în euro.

O alternativă de a determina investitorii privaţi să contribuie la pachetul de salvare este introducerea unei noi taxe pentru bănci.

Există informaţii că liderii vor discuta o astfel de taxă, ce ar fi, însă, foarte nepopulară în rândul băncilor.

Aceste diviziuni explică tentativele lui Merkel de a limita aşteptările înainte de summitul ce va începe la Bruxelles, la ora locală 13.00 (14.00 ora României).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails