Liderii UE vor lua măsuri decisive pentru contracararea crizei, afirmă Parisul, după reuniunea G20


Summitul Uniunii Europene de luna aceasta va permite luarea unor măsuri decisive privind contracararea crizei din Zona Euro, a declarat ministrul francez de finanţe Francois Baroin, după reuniunea grupului G20 de la Paris.

El a dat asigurări că summitul va oferi „răspunsuri clare” şi că băncile centrale vor continua să le furnizeze băncilor lichidităţi.

Potrivit comunicatului dat publicităţii după reuniunea de la Paris, miniştrii din G20 „îşi iau angajamentul ca FMI să aibă resurse adecvate”.

Întâlnirea din Franţa a intervenit pe fondul temerilor privind propagarea problemei deficitelor în UE. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această ameninţare la adresa economiei lor.

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au discutat vineri telefonic despre criză.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat că economiile emergente, a căror creştere a ajutat la susţinerea economiei mondiale în perioada de criză globală, încep să fie afectate de problemele cu care se confruntă economiile dezvoltate. „Principala problemă este că situaţia s-a deteriorat în loc să se îmbunătăţească în ultimele trei săptămâni”, a explicat ea. „Am auzit mult din partea pieţelor emergente că sunt foarte îngrijorate în legătură cu riscul unei contagiuni”, a adăugat Lagarde.

Detalii despre planul de salvare discutat la Paris includ o ştergere mai mare decât prevăzut iniţial a datoriei Greciei, un fond european de salvare mult mai puternic şi recapitalizarea băncilor mai slabe, pentru a le ajuta în faţa pierderilor inevitabile.

Planul trebuie finalizat până la summitul de săptămâna viitoare, de la Bruxelles.

Potrivit BBC News, toţi ochii sunt îndreptaţi acum către liderii Franţei şi Germaniei, care trebuie să ofere detalii convingătoare la reuniunea la vârf. „În mod clar mai au multă muncă de făcut, atât în ceea ce priveşte strategia, cât şi detaliile”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Miniştrii de finanţe din G20 au declarat că salută măsurile „de sporire a capacităţii şi flexibilităţii EFSF (Fondul european de stabilitate financiară – n.r.)”. Ei şi-au luat angajamentul să depună în continuare eforturi pentru a „maximiza impactul EFSF pentru a evita contagiunea”.

EFSF a fost folosit pentru a finanţa pachetele de salvare pentru Irlanda şi Portugalia, dar există temeri că nu va putea face faţă, dacă va fi nevoie să salveze şi economii mai mari, precum Spania sau Italia, ţări al căror rating a fost scăzut în ultimele săptămâni.

Un alt subiect discutat la Paris a fost o eventuală consolidare a FMI. În timp ce ţările emergente pledează pentru consolidare, alte state, în special SUA, sunt reticente şi preferă să aştepte ca Zona euro să ia măsuri mai puternice.

Sursa: NewsIn