Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Merkel: Piaţa nu poate corecta singură greşelile cauzate de lipsa reglementărilor

A- A A+
Merkel: Piaţa nu poate corecta singură greşelile cauzate de lipsa reglementărilor

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri o serie de declaraţii în faţa Bundestagului, cu privire la situaţia pieţelor financiare din zona euro şi a măsurilor necesare pentru evitarea unei catastrofe la nivel european, informează Bloomberg.

„Lipsa regulilor şi limitelor poate transforma acţiunile pieţelor financiare conduse doar de nevoia de profit în acţiuni distructive şi astfel se poate ajunge la o provocare existenţială pentru stabilitatea financiară din Europa şi chiar din întreaga lume. Piaţa nu poate corecta aceste greşeli de una singură”, a declarat Merkel în faţa camerei inferioare a Parlamentului federal de la Berlin. Euro este în pericol şi Europa s-ar putea confrunta cu cea mai mare provocare a sa de la înfiinţarea Uniunii Europene, cu consecinţe „incalculabile”, în cazul în care liderii europeni refuză să acţioneze, a mai spus Merkel.

În discursul său, care a deschis dezbaterea parlamentară asupra contribuţiei Germaniei la planul de salvare a monedei europene, în valoare de 1.000 miliarde de dolari, Merkel a mai precizat că reducerile bugetare rapide şi penalizările mai aspre pentru ţările care încalcă legislaţia în vigoare sunt măsurile pe care Germania le va propune partenerilor europeni pe 21 mai.

„Germania va acţiona singură dacă va fi necesar”, a declarat Merkel, făcând referire la interzicerea operaţiunilor de vânzare în lipsă şi a speculaţiilor pe obligaţiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor de către BaFin. „Toate aceste măsuri vor rămâne în vigoare până când se va găsi o altă soluţie la nivel european”, a adăugat cancelarul german.

Franţa, care a susţinut ideile Germaniei cu privire la reglementările pieţelor financiare înainte de ultimele două summit-uri ale G20, nu intenţionează să urmeze exemplul acesteia în ceea ce priveşte interzicerea speculaţiilor pe obligaţiuni guvernamentale, conform declaraţiilor Ministrului francez de Finanţe, Christine Lagarde.

„Nu luăm în considerare această posibilitate, de a urma măsurile luate de Germania”, a declarat Lagarde reporterilor parizieni, citaţi de Bloomberg.

Germania va face lobby în faţa guvernelor Uniunii pentru introducerea unei taxe pe pieţele financiare şi pentru trecerea agenţiilor de rating sub supravegherea autorităţilor europene, cu scopul de a recâştiga „supremaţia” asupra pieţelor, conform declaraţiilor Angelei Merkel. Cancelarul, alături de Wolfgang Schaeuble, ministrul său de finanţe, va deschide dezbaterea de joi a autorităţilor germane asupra reglementărilor financiare, înainte de summit-ul G20 din Canada, programat pentru luna iunie.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails