Mexicul are o piață dinamică, iar analiștii prezic că aceasta se va dezvolta tot mai mult în viitor. Țara ocupă o poziție strategică la nivel mondial, fiind o punte de tranzit economic între America Latină, Statele Unite ale Americii și Canada.
În ultimii ani, guvernul mexican a implementat un plan de dezvoltare pentru susținerea creșterii industriale și a exporturilor, cu scopul diminuării dependenței de veniturile obținute din vânzarea petrolului. De asemenea, Mexicul a încheiat un acord de liber schimb – GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) și este membru WTO (World Trade Organisation). Astfel au fost eliminate barierele, s-au redus tarifele și s-a adoptat o politică de reprivatizare și de relaxare a restricțiilor privind investițiile străine.
Există și un acord de liber schimb multilateral între Mexic și Uniunea Europeană care a intrat în vigoare începând cu anul 2000 prin intermediul căruia s-au redus substanțial tarifele și barierele non tarifare cu scopul promovării comerțului liber între acestea.
Cele mai importante investiții străine care se fac în Mexic, sunt în următoarele domenii: industria automotivă, industria petrochimică, industria ușoară (îmbrăcăminte) și industria electronică.
Mexicul are o economie mixtă compusă, pe de o parte din agențiile și companiile deținute sau controlate de guvern în sectorul utilităților publice și cel al petrolului, iar pe de altă parte, din întreprinderile private din sectoarele: manufacturier, minerit, comerț, divertisment, servicii industriale, construcții și turism.
Economia se bazează în general pe asigurarea celor necesare populației, a cărui număr a crescut în ultimii ani. Vecinătatea cu Statele Unite oferă oportunitatea de a exporta o cantitate mare de bunuri manufacturate și semimanufacturate. Taxele federale obținute din producția și exportul de petrol ale Mexicului asigură o parte substanțială din resursele guvernamentale federale.
În anul 2011, volumul total al schimburilor comerciale dintre țara noastră și Mexic a atins nivelul de 190,31 milioane USD, din care exporturile au totalizat 29,13 milioane USD, iar importurile au atins valoarea de 161,18 milioane USD. În primele 6 luni ale anului 2012, volumul total al schimburilor comerciale a totalizat 153,4 milioane USD, din care exporturi 27,03 milioane USD, iar importuri 126,37 milioane USD.
În ceea ce privește exportul, structura acestuia se compune din: combustibili, anvelope, materiale plastice şi articole din materiale plastice, hârtie şi carton, fibre sintetice, produse ceramice, fontă, fier şi oţel, produse din fontă, fier şi otel, aluminiu şi articole din aluminiu, maşini unelte, rulmenţi, pompe pentru lichide, maşini aparate şi materiale electrice, automobile/componente, instrumente şi aparate optice, şi altele.
La nivelul importului, structura acestuia se compune din: produse din fontă, fier sau oţel, aluminiu şi articole din aluminiu, maşini aparate şi materiale electrice, maşini şi dispozitive mecanice, automobile, instrumente şi aparate optice, produse chimice organice şi produse farmaceutice, detergenţi, cafea, preparate alimentare, ţigări, produse minerale, şi altele.