Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

MFP: Activarea acordului cu FMI se va face doar la solicitarea României şi doar în caz de nevoie

A- A A+
MFP: Activarea acordului cu FMI se va face doar la solicitarea României şi doar în caz de nevoie

MInisterul Finanţelor Publice precizează,într-un comunicat,că activarea acordului stand-by cu FMI se va face doar la solicitarea României, în cazul unei deteriorări neprevăzute a pieţei,cauzată de factori care nu intră sub controlul autorităţilor şi care pot conduce la un deficit de finanţare acut.

România a semnat cu FMI noul acord stand-by de tip preventiv, cu durata de 24 luni, în valoare totală de 3.096 milioane DST, echivalentul a aproximativ 3,5 miliarde Euro, reprezentând 300% din cota României la FMI, „în scopul susţinerii programului complex de reforme pe care autorităţile române îl implementează în perioada 2011-2012, având ca efect relansarea creşterii economice sustenabile şi atenuarea unor eventuale şocuri”.

Potrivit MFP, „activarea aranjamentului se va face doar la solicitarea României, în cazul unei deteriorări neprevăzute a pieţei din punct de vedere al situaţiei economice şi/sau financiare, cauzată de factori care nu intră sub controlul autorităţilor şi care pot avea repercursiuni asupra nivelului rezervelor valutare sau pot conduce la apariţia unui deficit de finanţare acut”.

MFP face precizarea că, în elaborarea strategiei de finanţare a datoriei publice pe anul 2012, nu s-a luat în calcul opţiunea activării acordului stand-by de tip preventiv.

„Dat fiind faptul că poziţia rezervelor internaţionale ale României este una confortabilă şi accesul la finanţare externă este încă bun, decizia autorităţilor a fost aceea de a trata prezentul aranjament ca fiind de tip preventiv”, arată MFP.

Programul este monitorizat prin evaluări trimestriale, acţiuni prioritare, criterii de performanţă cantitative şi ţinte indicative, precum şi criterii structurale de referinţă.

Consiliul director al FMI a aprobat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv pe care îl are încheiat cu România pe o perioadă de doi ani.

Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare în 31 martie 2011.

O delegație a FMI, condusă de Jeffrey Franks, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au efectuat, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

În urma aprobării, luni, a celei de-a treia evaluări, Consiliul director al FMI a pus la dispoziţia României încă 507 milioane de euro, ceea ce ridică la 1,6 miliarde de euro valoarea totală a sumei pe care o poate accesa România de la FMI, în caz de nevoie.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails