Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Minime istorice pentru exporturile firmelor clujene. Nokia şi dificultăţile Mechel continuă să afecteze indicele producţiei industriale

A- A A+
Minime istorice pentru exporturile firmelor clujene. Nokia şi dificultăţile Mechel continuă să afecteze indicele producţiei industriale

Exporturile realizate de Cluj în primele trei luni ale anului au scăzut cu 63,9% faţă de perioada similară din 2011. Volumul exporturilor din intervalul ianuarie-martie 2012 a însumat 224,5 milioane euro, iar importurile s-au cifrat la 369,0 milioane euro, mai reduse cu 36,1% în comparaţie cu anul trecut.

Creşterea exporturilor a fost susţinută în trecut de cererea pentru mărfuri realizate în judeţ precum: echipamente de telecomunicaţii (telefoane mobile produse  la fabrica Nokia din Jucu), produse metalurgice (în principal de la combinatul Câmpia Turzii), produse textile, încălţăminte şi componente auto. Astfel, în 2010 maşinile şi aparatele electrice produse la Cluj cumulau o valoare de 1,87 miliarde de euro, după care produsele metalurgice exportate totalizau 137 milioane de euro (6% din valoarea exporturilor din Cluj). Practic, 70% din producţia industrială a judeţului era destinată în anii anteriori exporturilor. Piaţa exporturilor se reorientase spre produse înalt prelucrate, cu valoare adăugată ridicată, produse chimice, materiale plastice şi din cauciuc şi mijloace de transport.

De altfel, odată cu plecarea Nokia, al doilea cel mai mare exportator din România,  şi adâncirea dificultăţilor combinatului Mechel de la Câmpia Turzii, producţia industrială înregistrează un recul continuu, din care nu-şi mai poate reveni. Datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj arată că producţia industrială s-a diminuat din nou cu 46,5% în mai 2012 faţă de aceeaşi lună din 2011. De asemenea, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a fost mai scăzut în luna amintită comparativ cu mai 2012.

Related Posts with Thumbnails