Miniştrii europeni de finanţe au aprobat examinarea bugetelor naţionale de către UE


Miniştrii europeni de finanţe au ajuns luni seară la un acord privind examinarea bugetelor naţionale la nivel de UE şi privind introducerea de noi sancţiuni vizând ţările cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate după criza elenă care a dus la o depreciere importantă a euro.

Miniştrii de finanţe au fost de acord să amendeze ţările care nu îşi respectă angajamentele pentru reducerea cheltuieilor chiar înainte ca deficitele să depăşească limita de 3% din PIB prevăzută în Zona euro.

„Până în prezent, (o ţară – n.red.) era amendată numai dacă depăşea linia roşie de 3%”, a explicat preşedintele UE, Herman van Rompuy, după reuniune. „De acum încolo poate avea probleme şi dacă a trecut pe galben”, a adăugat el.

Pentru a susţine înăsprirea regulilor, miniştrii au afirmat şi că vor continua reducerile de deficite anul viitor, respingând apelurile Statelor Unite pentru politici bugetare mai laxe, care să accelereze recuperea după cea mai gravă recesiune după cel de al Doilea Război Mondial.

Euro s-a depreciat cu 17% anul acesta, pe măsură ce criza financiară a scos la lumină fisurile din Zona euro şi a dus la impunerea de măsuri pentru reducerea deficitului în întreaga Europă. Luni euro a ajuns la 1,877 dolari, cel mai slab nivel din ultimii patru ani, după care a urcat la 1,1917 dolari.

Sursa: NewsIn