Moody’s susţine că nu va schimba ratingul României în următoarele 12-18 luni


Moody’s nu va schimba ratingul României în următoarele 12-18 luni şi vede România înscriindu-se într-un scenariu mediu, în ton cu regiunea central şi est europeană, potrivit declaraţiilor făcute, marţi, de Petr Vins, general manager Moody’s Central Europe.

„Nu vom schimba ratingul României în următoarele 12-18 luni. Suntem singurii care oferă în prezent un rating cu recomandare de investiţie României, care va rămâne la Ba3, cu o perspectivă stabilă. Dacă vom schimba ceva, mai întâi vom schimba perspectiva, însă nu vom acţiona pe baza unui eveniment care s-a întâmplat recent”, a spus Petr Vins.

El a adăugat că România se încadrează la un nivel mediu în regiune din punct de vedere al puterii ecoonmice, iar „convergenţa va continua”. El a precizat că România a atins în 2008 un PIB/locuitor, calculat ca putere de cumpărare, de 46% din media EU27, în condiţiile în care în 2000 era 26% din media europeană.

Vins a precizat că investiţiile străine directe vor ajuta probabil regiunea central şi est europeană să ajungă din nou la rate de creştere situate peste cele occidentale.

„Producţia industrială a Româneii nu a scăzut aşa de mult cum s-a întâmplat în alte ţări. Scăderea urmează o linie mult mai stabilă, comparabilă cu a Poloniei”, a explicat Vins şi a adăugat că Moody’s are „scenarii adverse şi benigne” pentru România.

„Credem că România va urma scenariul pozitiv în care ponderea datoriei în PIB va fi de 20-30%. Singurul pericol vine din partea datoriei în creştere, iar scenariul negativ presupune că aceasta va depăşi 35% din PIB, dar deocamdată nu suntem îngrijoraţi de acest lucru”, a explicat analistul Moody’s.

Sursa: NewsIn