Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

O misiune a FMI va fi în România între 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului

A- A A+
O misiune a FMI va fi în România între 25 octombrie-7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, va face o vizită la Bucureşti între 25 octombrie – 7 noiembrie, pentru a realiza cea de-a treia evaluare a acordului stand by cu România, a anunţat vineri Tonny Lybek, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria.

„Autorităţile au decis să trateze acordul ca unul de preventiv, mai exact nu intenţionează să retragă resursele disponibile. Vizita FMI se va derula împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. Reprezentanţii misiunii se vor întâlni cu autorităţile, reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronate, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile”, a precizat Lybek.

Concluziile misiunii vor fi anunţate la sfârşitul vizitei.

Jeffrey Franks va rămâne în România încă o zi după încheierea misiunii, urmând să plece pe 9 noiembrie.

La sfârşitul lunii septembrie, directorul general adjunct al FMI, David Lipton, a declarat că autorităţile române sunt pe cale să îşi îndeplinească obiectivele fiscale pentru 2011, dar, în acelaşi timp, atrage atenţia că atingerea ţintei de deficit pentru 2012 rămâne o provocare.

Consiliul Director al FMI a finalizat în septembrie a doua evaluare a acordului stand-by, punând la dispoziţia României a treia tranşă în valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel încât suma totală disponibilă se ridică la 1,06 miliarde euro. Autorităţile române au decis să continue să trateze acest acord ca pe unul de tip preventiv, ceea ce înseamnă că nu intenţionează să tragă aceste sume.

Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails