O noua serie de finantari nerambursabile din partea Comisiei Europene


Comisia Europeana a lansat recent cererea de propuneri pentru acordarea de finantari nerambursabile in domeniul retelelor trans-europene de energie (TEN-E), pentru anul 2011, avand o suma maxima disponibila de 24,15 milioane euro.

Conform celor stabilite de Comitetul de asistenta financiara pentru proiectele trans-europene in domeniul energiei (TEN-E), data limita de depunere a propunerilor de proiecte este 28 februarie 2011.

Comisia va organiza o sesiune de informare cu privire la finantarea TEN-E (Information Day TEN-E) pentru anul 2011, care este programata a avea loc la 28 ianuarie, la Bruxelles. Inregistrarea participantilor este deja posibila, pana la data de 21 ianuarie, la adresa urmatoare de internet.

Calendarul estimativ al programului de lucru TEN-E pentru anul 2011:

* ianuarie 2011 – lansarea cererii de proiecte TEN-E 2011;

* 28 ianuarie 2011 – organizarea zilelor de informare (Information Day TEN -E);

* 28 februarie 2011 – termenul limita de depunere a propunerilor de proiecte;

* mai 2011 – procesul de evaluare a propunerilor;

* iulie 2011 – reuniunea Comitetului de Asistenta Financiara: selectia TEN-E 2011;

* septembrie 2011 – selectia 2011- exercitarea dreptului de examinare al PE;

* octombrie 2011- selectie 2011 – Decizia COM;

* decembrie 2011 – deciziile individuale ale COM pentru TEN-E 2011.

In vederea definitivarii acestor decizii individuale (care vor fi notificate de Comisie), beneficiarii vor fi contactati, de catre reprezentantii Comisiei, pentru a discuta proiectul de decizie si pentru a completa eventual informatiile solicitate.

In Romania, tratarea strategica a infrastructurii energetice este esentiala. De aceea, mobilizarea tuturor factorilor responsabili pentru asigurarea investitiilor necesare, mai ales din fonduri europene, pentru dezvoltarea sectorului energetic reprezinta o necesitate.

Romania s-a implicat si se va implica, in continuare, in dezvoltarea unor proiecte transfrontaliere, prin sprijinirea procesului de investitii in domeniul energetic, sustinand dezvoltarea interconexiunilor cu statele vecine din UE (Bulgaria, Ungaria) si din spatiul extra-UE (Republica Moldova, Serbia, Ucraina, zona caspica).

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene