Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Orban propune Cod de incompatibilităţi şi conflicte de interese pe gestionarea fondurilor UE

A- A A+
Orban propune Cod de incompatibilităţi şi conflicte de interese pe gestionarea fondurilor UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anunţat că printre măsurile care vor trebui aprobate pentru eficientizarea absorbţiei fondurilor va fi şi un Cod de conduită care să prevadă incompatibilităţile şi conflictele de interese.

Afirmaţiile ministrului au fost făcute în contextul în care a fost întrebat despre „mafia” fondurilor europene. „Nu pot să exclud că sunt destul cazuri în care se întâmplă acest lucru şi obiectivele mele vizează pe de o parte creşterea ratei de absorbţie – mi-am propus ca la sfârşitul anului 2012 să atingem o rată de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune de minimum 20%, altfel marile pierderi vor fi în 2013 – şi, pe de altă parte, al doilea obiectiv e cel legat de eliminarea, nu totală că e imposibil, dar încercarea de a elimina anumite riscuri ce ţin de intenţii de fraudă, de corupţie în sistem”, a spus el, într-un interviu la Pro TV.

„Din acest punct de vedere, m-am gândit la o serie de măsuri importante pe care ar trebui să le aprobăm. De exemplu, una dintre aceste măsuri ţine de adoptarea unui Cod de conduită care să prevină incompatibilităţile şi conflictele de interese din sistem. Un Cod care ne-a fost cerut de către CE în MCV şi care, cert, va avea un anumit efect la nivelul întregilor structuri şi a modului cum sunt gestionate programele”, a estimat proaspătul ministru.

El a dat drept exemplu de practică incorectă ca reprezentanţii autorităţilor de management să-i spună beneficiarului că îi acceptă proiectul numai dacă-l face cu o anumită firmă de consultanţă. „Asta deja ţine de o chestiune care are caracter penal”, a subliniat Orban.

„Nu sunt omul-miracol, nu voi putea face miracole, dar voi putea încerca să îmbunătăţesc situaţia astfel încât să se poată obţine ceva. Nu se va face peste noapte, vor fi necesare foarte multe luni”, a conchis el.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails