Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

PE nu a primit din partea CE nicio propunere de retragere de fonduri destinate României

A- A A+
PE nu a primit din partea CE nicio propunere de retragere de fonduri destinate României

Europarlamentarul român Ramona Mănescu, coordonator al grupului liberal în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, infirmă o ştire apărută marţi din surse bulgare, potrivit căreia Comisia Europeană ar fi solicitat retragerea unor fonduri europene alocate României şi Bulgariei.

Potrivit unei ştiri apărute marţi în presa din Bulgaria, preluată de cea din România, Comisia Europeană ar fi cerut Parlamentului European să retragă o serie de fonduri UE ale Bulgariei şi României, deoarece aceste ţări nu au capacitatea să le absoarbă.

Potrivit europarlamentarului socialist bulgar Ivailo Kalfin, fondurile vizate în cazul Bulgariei erau alocate în cadrul Facilităţii Schengen şi al programului de preaderare ISPA. „În total, 27,5 milioane de euro din banii destinaţi pregătirii aderării la Schengen le vor fi luaţi Bulgariei şi României”, a anunţat europarlamentarul bulgar. El a adăugat că patru milioane de euro din fondurile alocate pentru Bulgaria în baza ISPA probabil că nu vor fi plătite.Comisia Europeană ar fi explicat că, din cauza problemelor la licitaţiile publice, implementarea multor proiecte a înregistrat întârzieri, a scris agenţia Focus News.

Eurodeputata Ramona Mănescu precizează, într-un comunicat transmis NewsIn, că „în realitate este vorba despre propunerea Comisiei Europene privind Bugetul General al UE pentru anul 2010”.

În fiecare an, Comisia propune aşa-numitul „transfer global”, destinat să reechilibreze creditele de plată pentru exerciţiu bugetar curent. Acest document, adoptat în Comisia Bugete a PE în luna octombrie, nu face referire în niciun caz la o pierdere de fonduri, ci este vorba despre o procedură uzuală de reportare a sumelor alocate iniţial pentru 2010, pentru  anii următori, 2011 sau chiar 2012, precizează europarlamentarul ALDE.

Situaţii de acest gen – explică Ramona Mănescu – apar atunci când Statele Membre înregistrează întârzieri în implementarea proiectelor prevăzute iniţial a fi finalizate până la finele respectivului an şi când, implicit, estimările de plăţi iniţiale se dovedesc a fi fost nerealiste. În consecinţă, Comisia propune reportarea acestor fonduri, plăţile aferente proiectelor în curs urmând a fi efectuate în anii următori, pe măsură ce acestea vor fi finalizate.

În ceea ce priveşte proiectele finanţate din fondul de preaderare ISPA, România a solicitat o extindere a perioadei de eligibilitate a proiectelor până în luna decembrie 2012, extindere acceptată, de altfel, de către Comisie în luna aprilie a acestui an. Astfel, plăţile aferente proiectelor care au înregistrat întârzieri în implementare în anul 2010, în marea majoritate, din cauza problemelor pe care România le are cu licitaţiile, vor fi efectuate în anii următori, 2011 şi 2012, pe măsură ce vor fi finalizate, arată Ramona Mănescu.

Referitor la implementarea Programului „Facilitatea de tranziţie pentru noile State Membre”, în cazul României previziunea iniţială nu a putut fi îndeplinită din cauza procesului lent de contractare şi a faptului că autorităţile de implementare au prezentat Comisiei, cu întârziere, documentele aferente cererii de propuneri, susţine europarlamentarul liberal. „Însa nici în acest caz nu este vorba despre o solicitare a Comisiei de a retrage fondurile europene alocate României şi Bulgariei, ci de o realocare a resurselor pentru anii următori, operaţiune efectuată de Comisia Europeană  la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, după revizuirea execuţiei actuale şi a utilizării prevăzute a creditelor de plată”, subliniază Ramona Mănescu.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.clujtoday.ro

Related Posts with Thumbnails