Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Piaţa românească de leasing a crescut în primul trimestru cu 17%, la 284,57 milioane euro

A- A A+
Piaţa românească de leasing a crescut în primul trimestru cu 17%, la 284,57 milioane euro

Piaţa românească de leasing a crescut în primul trimestru cu 17%, ajungând la o valoare a bunurilor finanţate de 284,57 miliarde euro, a anunţat joi Asociaţia Societăţilor Financiare – ALB România.

În primul trimestru din 2010, valoarea pieţei se cifra la 242,74 milioane euro.

„Evoluţia primului trimestru dă semne de redresare a leasingului financiar în sensul reorientării finanţărilor către acele sectoare ale economiei româneşti care s-au dovedit solide şi au rezistat perioadei de criză financiară. Sperăm astfel că finele anului 2011 să aducă o creştere de 10% – 15% a volumului finanţărilor noi prin contracte de leasing financiar, precum şi o îmbunătăţire a procedurilor judiciare de recuperare a bunurilor în cazul clienţilor rău platnici”, a menţionat preşedintele ALB, Antoaneta Curteanu, care ocupă şi funcţia de CEO al UniCredit Leasing Corporation IFN.

În primul trimestru din 2011, membrii ALB au finanţat active în valoare totală de 261,07 milioane euro (92%), iar companiile neafiliate în valoare de 23,5 milioane euro (8%), astfel încât totalul contractelor semnate în această perioadă, după valoarea activelor finanţate, de către membrii ALB şi companiile neafiliate însumează 284,57 milioane euro, se arată în comunicat.

Potrivit ALB România, 21% (60,2 milioane euro) din total finanţări au vizat echipamentele, 16% (45,5 milioane euro) sectorul imobiliar şi 63% (178,87 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 58% din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 23% şi de sectorul companiilor independente, cu 19%.

În domeniul transporturilor, evoluţia finanţărilor în primul trimestru din 2011 indică păstrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule. astfel, autoturismele deţin o cotă de 55%, vehiculele comerciale grele 31%, iar vehiculele comerciale uşoare 14%.

În primul trimestru al acestui an, ponderea sectorului construcţiilor este în creştere de la 15% la 17%, ponderea echipamentului agricol în urcare de la 10% la 20%, în timp ce finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă (15% echipament medical, 4% industria alimentară, 8% echipamente destinate industriei metalurgice, 4% industria de prelucrare a lemnului, 4% în domeniul echipamentelor IT şi software) precum şi alte domenii.

Perioada de criză 2008-2011 indică tendinţe noi în finanţarea sectorului imobiliar din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidenţiază o creştere de la 23% la 45% a finanţării clădirilor industriale, de la 2 la 39% a terenurilor şi de la 0 (zero) la 2% a clădirilor cu destinaţie hotelieră.

În contrast cu acestea, finanţarea categoriei retail-outlet a scăzut ca pondere de la 21% la 1%, finanţarea clădirilor de birouri clasa A, B şi C a scăzut de la 50% la 16%, iar finanţarea clădirilor  rezidenţiale şi a blocurilor de locuinţe a scăzut ca pondere de la 4% la 1%. O cauză a acestei evoluţii o reprezintă finanţarea în baza contractelor de „sale and lease back” ca soluţii de obţinere a lichidităţiilor necesare în perioadă de criză de către clientii contractelor de leasing financiar.

Clienţii corporativi au atras cea mai mare pondere (92%) din totalul finanţărilor, urmaţi de componenta de retail (6%) şi de sectorul public (2%). Spre deosebire de anii precedenţi şi ca o soluţie de adaptare la situaţii de criză, perioada cel mai des întâlnită după durata contractelor de leasing este de doi-trei ani (23%) şi patru-cinci ani (23%), peste cinci ani (21%), de trei-patru ani (20%), unul-doi ani (8%) şi de un an (5%).

Valoarea bunurilor aflate în procedură de reposesie se ridică la nivelul de 7% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silită a clienţilor rău platnici care refuză să returneze bunurile pe cale amiabilă, este între 6 şi 9 luni conform estimărilor ALB.

ALB reprezintă conform statisticilor ALB şi BNR 92% din piaţa de leasing financiar şi 63% din totalul pieţei creditului de consum IFN din România.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails