Plăţile POSDRU vor fi întrerupte, nu suspendate. Decizia nu ar trebui să afecteze beneficiarii


Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a afirmat vineri la Bucureşti că în curând Comisia Europeană va anunţa probabil o decizie de întrerupere a plăţilor din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Potrivit lui Cioloş plăţile din programul operaţional nu vor fi suspendate, iar decizia de întrerupere nu va afecta beneficiarii proiectelor. De altfel, nici implentarea proiectelor nu va avea de suferit în următoarea perioadă.

„Există  nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din România, despre care a fost informată şi România. În prezent Comisia Europeană (CE) impactul acestor nereguli constatate şi este foarte probabil o decizie de întrerupere.  Subliniez, nu suspendare, ci întrerupere a plăţilor”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Vineri, 17 februarie, serviciul de presă al CE a anunţat că în curând Comisia va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din programul POSDRU. Măsura va fi ridicată de îndată ce Autoritatea de Audit din România confirmă că deficienţele majore au fost remediate.
”În raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Ca atare, în următoarele zile, directorul general al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs.

Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor regulamentelor pentru fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul său raport la Comisie cât de curând”, se menţionează în răspunsul CE, precizează www.agerpres.ro.

Premierul Mihai – Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii. Carmen Ionel a demisionat joi,  16 februarie.