Preşedintele PE spune că UE sprijină eforturile autorităţilor române de combatere a crizei


Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, vine miercuri în vizită oficială în România cu „un puternic mesaj de solidaritate pentru cetăţenii români”, cărora le va spune că planul de austeritate este necesar, iar UE sprijină măsurile guvernului de combatere a crizei.

„Merg (în România – n.r.) cu un puternic mesaj de solidaritate pentru cetăţenii români. Românii se confruntă cu mari dificultăţi economice şi este necesar un plan de austeritate dur. Avem nevoie de reforme nu numai în România, întreaga UE a trebuit să strângă cureaua”, a declarat Buzek înaintea vizitei în România.

„Eforturile autorităţilor române de a combate criza nu sunt uşoare, dar sunt necesare. UE le sprijină”, a adăugat preşedintele Parlamentului European, potrivit unui comunicat transmis de forul legislativ european. Este nevoie de „mai multă transparenţa şi coerenţă în modul în care ne coordonăm politică economică. Avem nevoie să construim o politică economică unitară care să însoţească uniunea monetară”, a explicat preşedintele Parlamentului European.

Jerzy Buzek se va afla miercuri la Bucureşti într-o vizită oficială şi va participa la Biblioteca Centrală Universitară la dezbaterea cu tema „Efectele crizei economico-financiare. Eficienţă şi solidaritate”.

Preşedintele PE, a cărui vizită în România era prevăzută iniţial în aprilie, dar a fost reprogramată ca urmare a decesului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, se va întâlni miercuri cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi cu primul-ministru Emil Boc. De asemenea, va avea convorbiri cu ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi.

Buzek se va adresa camerelor reunite ale Parlamentului român şi va avea ocazia să aibă un schimb de vederi cu toate grupurile  politice reprezentate în Parlament.

Fost premier al Poloniei, Jerzy Buzek, care face parte din familia politică a popularilor europeni (PPE, unde este afiliat şi PDL) a devenit în urmă cu aproape un an primul preşedinte al Parlamentului European care provine dintr-o ţară din Est. La alegerile europene din 7 iunie 2009, Buzek a fost cel care a bătut în Polonia recordurile de popularitate pentru candidaţi. A fost ales eurodeputat pe listele Platformei Civice, partidul premierului liberal Donald Tusk, graţie unei susţineri-record din partea a 393.117 alegători.

S-a născut în 1940 în Smilowice, localitate aflată acum în Cehia. După război, familia sa s-a instalat în Chorzow, sudul Poloniei, şi acolo a studiat la Şcoala Politehnică, lucrând apoi în învăţămînt şi cercetare. Între 1970 şi 1971, urmează la Cambridge un stagiu universitar în urma căruia învaţă limba engleză. Vorbeşte însă bine şi germana şi rusa.

După formarea în 1980 a sindicatului Solidaritatea, Buzek înfiinţează o secţie a Solidarităţii la Institutul de Inginerie Chimică din Silezia. Intră apoi în structurile regionale şi naţionale ale sindicatului, iar talentele sale politice se întrevăd la primul congres naţional al sindicatului, în 1981, pe care îl prezidează cu abilitate. După proclamarea legii marţiale, la 13 decembrie 1981, Buzek organizează structurile clandestine ale sindicatului în Silesia, sub pseudonimul „Karol”.

Când Buzek, puţin cunoscut marelui public, devenea în 1997 premier, după victoria electorală a Solidarităţii, mulţi îl credeau o marionetă în mâinile conducerii sindicatului, dar, până la urmă, acest om al compromisului s-a dovedit capabil să reconcilieze facţiunile rivale din Solidaritatea şi a stat patru ani în funcţie, ceea ce niciun alt premier al Poloniei nu reuşise înaintea sa de la căderea comunismului, în 1989. În perioada mandatului său, Polonia a aderat la NATO şi a negociat condiţiile de aderare la Uniunea Europeană.

Guvernul de coaliţie condus de Jerzy Buzek a întreprins unul dintre cele mai ambiţioase programe de reformă din Polonia în perioada de după 1989, iniţiind şi implementând reforme în domeniul guvernării locale, al pensiilor, al sănătăţii, al educaţiei şi în cel minier.

Sursa: NewsIn