PRETUL PETROLULUI A SCAZUT IN FIECARE ZI A SAPTAMANII PRECEDENTE


Pe parcursul saptamanii precedente, pretul petrolului a scazut cu 3.3%, inregistrand prima scadere saptamanala din ultimele cinci saptamani. Aceasta scadere a fost cauzata in principal de micsorarea prognozelor economice pentru zona euro de catre BCE. De asemenea, pretul petrolului a fost afectat si de declaratiile Comisiei Bugetare a Congresului SUA in care se mentioneaza ca economia americana ar putea scadea cu 0.5% in anul urmator, daca parlamentarii nu vor gasi solutii pentru evitarea „fiscal cliff”.

Cu toate acestea, pe termen scurt, pretul petrolului ar putea creste pe fondul tensiunilor politice din Orientul Mijlociu. Amintim ca, pe 3 decembrie, Barack Obama a indemnat liderul Siriei, Bashar al-Assad sa nu utilizeze arme chimice impotriva populatiei. In plus, oficialii americane au adunat dovezi ca Siria este pregatita de lupta si ar putea utiliza armele chimice impotriva militantilor din opozitie.

Participantii la piata asteapta reuniunea ministrilor OPEC, care va avea loc pe data de 12 decembrie, in cadrul careia se asteapta discutarea volumului productiei de petrol. Analistii sustin ca, pe fondul cresterii productiei de petrol in SUA si a economiei slabe in UE, tarile OPEC ar putea produce cu 1 mln. de barili mai mult decat este necesar pe piata.

Analiza FOREX