Programe de schimb pentru tinerii fermieri


Camera Națională a participat în data de 4.09.2014 la un focus grup privind nevoile de formare ale tinerilor fermieri în cadrul proiectului – pilot: Programe de schimb pentru tinerii fermieri, beneficiar Comisia Europeana Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, prin doamna Iuliana Călin, manager proiect în cadrul Biroului Proiecte Europene, Departamentul Analiză, Politici și Afaceri Publice.

Evenimentul a avut drept scop prezentarea și validarea rezultatelor chestionarului aplicat tinerilor fermieri din UE. Din România au participat la acest studiu 100 de tineri fermieri.

Din rezultatele prezentate a reieșit că:

–         Disponibilitatea terenurilor de a fi închiriate sau cumpărate și disponibilitatea subvențiilor sunt mai puțin problematice pentru tinerii fermieri intervievați din România decât pentru tinerii fermieri din UE, în timp ce accesarea de credite, existența forței de muncă calificată, consilierea furnizată de instituții/organizații publice și accesul la asigurări par a fi mult mai importante.

–         Cele mai importante surse pentru a obține cunoștințe pentru tinerii fermieri intervievați din România sunt grupurile de studiu și rețele, atelierele de lucru și seminariile, schimburile de experiență, discuțiile pe internet și învățarea prin intermediul internetului. Cursurile de agricultură sau training-urile sunt mai puțin interesante pentru ei.

–         Ca surse de informare folosesc mai mult autoritățile locale, contabilii și instituțiile de formare și în mai mică măsură cumpărătorii/clienții, medicii veterinari, institutele de cercetare și partidele politice.

–         Percepțiile fermierilor români intervievați cu privire la beneficiile aduse de participarea la un schimb de experiență sunt mai pozitive decât percepțiile colegilor din alte țări ale UE.

Accesând link-ul de mai jos găsiți  concluziile chestionarului aplicat tinerilor fermieri din UE:

Romania – Background document Focus group_RO

Sursa: CCIR